Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
04.07.2022 г.

Безплодие при лозата и овощните видове

Безплодие при лозата и овощните видове

В две поредици за здравеопазването на културните растения, публикувани в Синор БГ, бяха посочени важни условия за получаване на високи и качествени добиви в растениевъдството и в частност от трайните насаждения – овощни градини и лозя. Тези условия допълват растителнозащитните мероприятия в една цялостна програма, чието прилагане гарантира крайния успех на земеделските стопани.

Количеството и качеството на добива зависят от редица фактори, някои от които действат независимо от човешката воля. Например атмосферната температура и влажност през вегетацията влияят съществено върху физиологичните процеси и в частност върху оплождането и развитието на продовете. Влиянието е неблагоприятно в смисъл на затормозяване на нормалния ход. Тогава стопаните стават свидетели на явления, които ще бъдат описани и обяснени в започналата нова поредица. Едно от тях е изресяването на лозите. Това е аномалия, хараттеризираща се с окапване на цветните бутончета, цветчета и завръзи. Изресяването води намаляване на зърната в грозда, който става по-рехав от обичайното за сорта. Не са редки случаите с гроздове с няколко зърна, раздалечени и неравномерно разпределени в грозда.

Подходи към здравеопазването на лозата – райониране на лозовите насаждения

Делът на оплодените цветове е определящ за характерната плътност на грозда. Възможно в края на цъфтежа да окапят цели съцветия при липса на оплождане. Според специализирани източници до десет дни след прецъфтяването окапването може да засегне 70% от завръзите. Те са бледозелени с диаметър до 2 мм. Падат заедно с дръжките или изсъхват. Анатомичните изследвания установяват в основата на дръжката отделителна тъкан. Тя е съставена от уголемени и закръглени клетки, а като тъканният строеж е по-рехав. Над отделителната тъкан дръжката остава тънка с жълтеникав цвят.

Какви са причините за изресяването?

Спецалистите ги групират като: недостиг на градивни вещества за цъфтящите реси. Такъв недостиг е възможен при буен растеж на леторастите и слаба фотосинтеза. Полезна практика в случая е няколко дни преди цъфтежа да бъде направено кършене на върховете на леторастите, което засяга 4 – 5 листа. Друга практика е задържането на растежа чрез пръскане на лозите с веществото хлор – холин – хлорид (ССС).

От значение е избраната формировка на лозите. Изресяването е по-рядко при високостъблените лози, защото има повече многогодишна дървесина и естествено регулиране на растежа. Силното развитие на вегетативна маса (зашумяване) на ресите също е неблагоприятно. Това е възможно при формировката Омбрела.   

Сортовите особености също имат отражение при изресяването. При при хладно и дъждовно време, както при горещо и сухо калпачетата на цветовете, образувани от венчелистчетата, не падат. Това пречи на оплождането. Температурата влияе на покълването на поленовите зърна и на дължината на облазуваните от тях тръбици. Водата разрежда лепкавата течност върху близалцата, а това влошава е неблагоприятно за покълването на прашеца. Според специаридирати източници сортовете Мискет червен, Ркацители, Ризлиенг немски и др. са сравнително по-склонни изресяване.

Инфекциозните болести мана и сиво гниене, които повреждат цветовете, също пречат на образуването на завръзи. Нападението от гроздов молец върху цветовете също причинява окапване.

Следва продължение.

Д-р Антоний Стоев – агроном по растителна защита  

Безплодие при лозата и овощните видове
10113
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Най-старият обреден земеделски празник
Честит Трифон Зарезан!
В Сандански ще представят добри земеделски практики в лозарството и винарството
Министър Вътев ще посети райони с добри примери в земеделието
От 15 януари до 15 февруари 2024 г.
Едномесечен прием на проекти за екосъоръжения и за инвестиции в лозарския сектор
През този сезон наличието на трихинела при диви свине е голяма
БАБХ моли ловците да не подценяват трихинелозата
Иззети са останалите 30 килограма термично непреработени продукти
Лекуват от трихинелоза над 30 души, яли неизследвано месо от диво прасе
Предстоящо
На 12 октомври АгроХъб.бг ще представи иновации за умно лозарство
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини