Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
01.04.2022 г.

Фонд „Земеделие”

sinor.bg

От днес до 21 април 2022 г. се приемат заявления за предоставяне на финансова помощ по мярка „Инвестиции в предприятия“ от Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор 2019 – 2023 г., с бюджет от 7 129 416 лева за тази година, съобщиха от фонд „Земеделие”.

Максималната стойност на един проект не може да надхвърля 800 хиляди евро, а максималният размер на общо допустимите разходи за целия период на Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор 2019 – 2023 г. за един кандидат е 2 млн. евро.

И за настоящата финансова година се запазва увеличеният процент на европейско финансиране по подадените проекти в зависимост от вида на предприятията. Микро-, малките и средните предприятия получават до 70 % финансиране от ЕС, големите предприятия с годишен оборот под 200 милиона евро и по-малко от 750 служители – 35 %, а големите предприятия с оборот над 200 милиона евро и над 750 служители – 25 %. Оставащата част от разходите са за сметка на ползвателите на финансова помощ.

От финансова подкрепа могат да се възползват предприятия, вписани като винопроизводители в лозарския регистър, поддържан от Изпълнителната агенция по лозата и виното, както и организации на производители, асоциации на организации на производители и междубраншови организации в сектор винено грозде.

На официалната интернет страница на ДФ „Земеделие“ са публикувани образци на документите за кандидатстване, както и често допускани грешки.

Документи по мярката се подават лично или чрез упълномощено лице в Централно управление на ДФ „Земеделие“, ул. Гусла 3, отдел „Вино, промоционални програми и лицензии“ след предварително записан час на един от следните телефони: 02/81 87 504, 02/81 87 505, 02/81 87 513, 02/81 87 514, 02/8187 517 и 02/8187 534.

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове