Начало » Новини » Коментари
21.01.2022 г.

Индикативната програма за ПРСР: Късите вериги предхождат приемите на проекти за млад фермер

Графиците през 2022 г.
Индикативната програма за ПРСР: Късите вериги предхождат приемите на проекти за млад фермер

sinor.bg

На 20 януари министерството на земеделието публикува индикативния график за прием на проекти по ПРСР през 2022 г., одобрен на мониторинговия комитет на програмата в края на миналата година. От сроковете става ясно, че най-търсените мерки за подпомагане на стартиращи фирми на млади фермери по подмярка 6,1 и на 16,4 - за подкрепа на неземедлските дейности в селата, ще бъдат отворени едва в края на годината. По първата мярка приемът е през октомври и ноември, а за неземеделските фирми - през септември и октомври.

Бюджетът за младите фермери е 12,1 млн. евро, докато по подмярка 6.4 средствата са в левовата равностойност на 29 млн. евро.

Добрата новина е, че поне кандидатите по подмярка 16.4 „Подкрепа за хоризонтално и вертикално сътрудничество между участниците във веригата на доставки“, където са инвестициите в късите вериги на доставки и за създаването на местни фермерски пазари, ще имат късмета да подават проектите си по-рано – от април до май. Остатъчният бюджет обаче е ограничен и ще зависи от приключването обработката на проектните предложения, постъпили в периодите на прием по подмерки 16.1 и 16.4. Той няма да надхвърли 4 милиона евро, съобщават от агроминистерството.

Най-рано – от февруари до май, ще се проведе приемът на проекти по Подмярка 19.1 „Помощ за подготвителни дейности” за прилагане на подхода ВОМР през програмен период 2021 – 2027 г. Бюджетът е до левовата равностойност на 3,5 млн. евро.

Биопроизводството за следващия период

Прозорецът за прием по подмярка 1.2. „Демонстрационни дейности и действия по осведомяване“, свързана с дейностите по организиране и провеждане на демонстрационни дейности в областта на селското и горско стопанство, ще бъде отворен от април до юни с бюджет от 15 млн. евро.

Общинската подмярка 7,2 ще бъде отворена от юли до септември и е насочена за социалното приобщаване и местното развитие в селата. Планираният бюджет по него е 60 млн.евро, прехвърлени към бюджета на подмярката с 11-то изменение на ПРСР 2014-2020 г., както и остатъчен неусвоен бюджет, който ще бъде определен към датата на обявяване на процедурата.

Без срокове, текущо ще си продължи и приемътн на проекти по подмярка подмярка 19.3 за подготовка и изпълнение на дейности в областта на иновациите. Планираният бюджет надхвърля 2,8 млн. евро.

Индикативната програма за ПРСР: Късите вериги предхождат приемите на проекти за млад фермер
9854
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини