Начало » Новини » Страната
21.11.2021 г.

До 2 седмици ще бъде представен националният стратегически план

Възможни са промени след започване на работа на Народното събрание
До 2 седмици ще бъде представен националният стратегически план

На 17-тото заседание на Комитета за наблюдение на Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 беше представен напредъкът в изпълнението на прилагането ѝ, съобщиха от пресентъра на министерството на земеделието, храните и горите. Всички мерки, които се управляват от Държавен фонд „Земеделие” и Управляващия орган на програмата, за които тече работа по прием, оценка и договориране през настоящата година и от началото на прилагането на ПРСР 2014-2020, бяха представени пред участниците от българския сектор и предствители на Европейската комисия. „Общо разплатените средства по програмата са повече от 3,653 млрд. лева, като усвояването е 64,5% спрямо целия бюджет от над 5,662 млрд. лева” обяви заместник-министърът и ръководител на управлвяващия орган Георги Събев.

По информация на ДФЗ няма риск от загуба на средства по правилото N+3. От фонда поясниха, че са отчетени забавяния по реализацията на проектите, но са предприети мерки и голяма част от тях са преодолени. Оттам подчертаха, че се работи максимално усилено по приключване на проектите в заложените срокове. „Поставили сме си високи цели и полагаме всички усилия да отговорим на обществените очаквания от нас“, увериха от фонда.

Планира се мерките от Националния стратегически план в пълния им вид да бъдат представени до 2 седмици на следващото заседание на тематична работна група, стана ясно още на заседанието на комитета. До момента  работната група е разгледала всички предложения за интервенции по Първи стълб на Общата селскостопанска политика, като са отразени и направените бележки. 

„Има разработена секторна интервенция за маслодайната роза, която ще даде и хоризонтално отражение в други мерки. Създадена е и цялостна стратегия за лозя и вино, като са предвидени в нея да действат 5 мерки. На следващо заседание  на тематична работна група да представим цялостната ПРСР за новия програмен период“, информира заместник-министърът на земеделието, храните и горите  Явор Гечев.

„Готови сме и с петте интервенции, свързани с трансфер на знание, като  сме разписали и система за знания и иновации“, съобщи още Гечев. Той  уточни, че са разработени и всички секторни политики извън Първи и Втори стълб от националния стратегически план. Разработени са и 5 варианта за въздействието на таваните на  директните плащания.

Заместник-министърът посочи, че предстои да бъдат финализирани текстовете по всички интервенции,  финансовия план  и екологичната оценка. „До Коледа ще имаме готов стратегически план. След това продължава процедурата с изпращане на драфт към ЕК“, отбеляза той и подчерта, че темпото на работа по него е на нивото и на останалите държави-членки. Очаква се до края на следващата седмица и оценката на финансовите инструменти.

В рамките на дискусията бе поставен въпросът за възможна промяна на стратегическия план предвид очакваното сформиране на Народно събрание. „Имаме гъвкавост, ако има необходимост от промени могат да бъдат направени“, посочи Гечев. Той уточни, че е направена матрица, която може да бъде изменяна, а и представянето на стратегическия план зависи от съществуването на работещ парламент. По думите му процедурни действия по документа могат да се правят и след Нова година.

Комитетът одобри и критериите за подбор на проектни предложения по подмярка 2.1.1 за определяне на консултантски компании, които да подпомогнат младите земеделци. Беше приета и Индикативната годишна работна програма за 2022 година. 

До 2 седмици ще бъде представен националният стратегически план
4645
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
По приеми от 2021 и 2022 година и за предстоящи през тази година
Прехвърлят неусвоени средства по селската програма към подмерки 4.1 и 4.2
Еврокомисията одобри искането на България
Не губим средства по Програмата за развитие на селските райони за 2023 г.
Уточнение
Промените в методиката за агроекология и биоземеделие засягат фермери, неосъдени за грешки
Отчет за 2023 г.
Около 50 млн. евро остават неусвоени по ПРСР 2014-2020 г.
Публикуван през ноември
Сериозно изоставане по ПРСР - в отчета на ДФЗ за полугодието
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини