Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
17.11.2021 г.

Очакват се нидерландски инвестиции в родното земеделие

Дали път няма да се престрашат напук на българската бюрократщина
Очакват се нидерландски инвестиции в родното земеделие

Снимка: Министерство на земеделието

Нидерландски компании проявяват интерес за инвестиции в земеделския отрасъл. Това е обявено на онлайн семинар за развитието на българските сектори „Плодове“ и „Зеленчуци“, в който е участвал и заместник-министърът на земеделието Георги Събев Форумът се организира от  посолството на Кралство Нидерландия в Република България, като в дискусията се е включил и посланикът на Нидерландия Симон ван дер Бург.

„Страната ни произвежда висококачествени продукти, както в секторите на плодовете и зеленчуците, така и на храните и виното, в които е най-добре заинтересованите да се уверят на място” е обявил Събев.

Общата площ на овощните видове в страната за периода 2007-2017 г. се е увеличила, като през 2020 г. реколтираната площ е 413 850 декара, или 41 385 ха. Общото производство на плодове през 2020 г. е 202 579 тона, като най-голям дял в реколтата имат сливи, джанки, череши и ябълки.

Площта, използвана за зеленчукопроизводство за периода 2014-2018 г., показва трайно увеличение – почти три пъти: от 340 хил. дка (34 000 ха) на 1,190 млн. дка (119 000 ха), съобщи аграрният заместник-министър. Заради изключването на нахута, лещата, зрелите бобови растения от групата на зеленчуците, площите през миналата година са се свили осезаемо. Общото производство на всички зеленчуци през миналата година е 651,6 хил. тона.

Ето как се инвестира в Турция

Във връзка със зеленчукопроизводството заместник-министър Събев е припомнил, че то предоставя алтернатива и възможности за по-малки семейни ферми, които нямат достатъчно средства и земя, за да получат добра възвръщаемост и рентабилност на единица площ. През последните години това според него е спомогнало за възстановяване на интереса към това производство.

В периода 2023-2027 г. подкрепата за директни плащания ще продължи чрез изпълнението на Стратегическия план на ОСП, съобщи заместник-министър Събев. Той допълни, че интервенциите, които заместват досега прилаганите схеми, са разработени в съответствие с приоритетите и нуждите от финансиране на отделните сектори в селското стопанство, определени на базата на изготвения SWOT анализ.

Онеправданото ни биоземеделие има нужда от сериозен бюджет

Производителите на плодове и зеленчуци ще продължат да бъдат приоритет в бъдещата ОСП. Планира се и реализиране на интервенция, която има за цел подпомагане на най-малките производители на плодове и зеленчуци, разположени в планинските райони.  „Благоприятните климатични условия в страната, биоразнообразието, съществуващите традиции и конкурентните предимства в производството, съчетани с възможността за подкрепа от ЕС и държавата, правят секторите перспективни за инвестиции“, обобщи в заключение Събев.

Очакват се нидерландски инвестиции в родното земеделие
5932
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини