Средномесечната цена на яйца за консумация (L и M), предоставена от центровете за опаковане в страната през м. септември 2021 г. нараства значително спрямо предходния месец – с 18,7%, достигайки 121,86 евро/100 кг или 0,144 лв./бр. Се посочва в последния доклад на експерти на МЗХГ.
Средноевропейската цена също се увеличава, но с по-слаб темп – с 8,7%, до 133,27 евро/100 кг (0,158 лв./бр.), при което, формираната разлика между цените на яйца за консумация на двата пазара се свива с около 8 пункта до 8,6% (при 16,2% през август`2021).
Говеждото и телешкото месо от месодайни породи ще се превърне в луксозна храна
През м. септември, най-висока цена на яйца за консумация в ЕС-27 докладва Австрия - 198,96 евро/100 кг, която е с 49,2% по-висока от средноевропейската и с 63,3% по-висока от българската. Високи са цените и в Швеция (195,28 евро/100 кг), Италия (175,81 евро/100 кг), Малта (168,64 евро/100 кг), Дания (168,10 евро/100 кг), Кипър (160,18 евро/100 кг) – с между 46,5% и 20,2% по-високи от средноевропейската и с между 60,2% и 31,4% над нивата на българската цена.
Най-ниски цени са регистрирани в Испания (98,52 евро/100 кг), Румъния (103,09 евро/100 кг), Чехия (105,57 евро/100 кг) и Латвия (107,29 евро/100 кг) – с между 26% и 19,5% под средноевропейската цена.
Сравнявайки цената на яйца за консумация спрямо тази от година по-рано, тя е повисока и на двата пазара, като с 13,4% е на българския пазар (107,50 евро/100 кг през септември` 2020), а с ръст от 9,7% е средноевропейската цена (121,47 евро/100 кг).