Краставиците може да се отглеждат и с разсад, и с директно засяване в почвата на открито, като за целта се подготвят топли гнезда. За да получим ранна реколта, необходимо е да отгледаме разсад, който се засажда на постоянно място обикновено 25-30 дни след засяване. Това време се определя от климатичните особености на региона, но не трябва да се допуска прерастване на разсада, защото води до влошаване на неговите качества.
Краставиците са топлолюбива култура и повратните студове, както и проливни дъждове могат да създадат проблеми на младите растения.
Какво трябва да знаем при отглеждане на разсад
Краставиците са култура, която не понася добре пикиране и пресаждане. Проблемът е в това, че растенията страдат от шока при пренасянето им на постоянно място и от нараняване на кореновата система. Признаците на физиологично разстройство се изразяват в забавяне на растежа и развитието, увяхване и пожълтяване на листата.
Деформираните листа на разсада
Добре е семената да се засяват в единични контейнери, като във всеки се поставят по две семена, а след поникване се запазва по-доброто растение. При изваждане на разсада заедно с пръстта кореновата система не се наранява и уврежда. Оптималният вариант са торфените контейнери, които не създават препятствия за корените и се разлагат в почвата.
Температурният диапазон за покълване и поникване на семената е от 21 до 35 градуса по Целзий, но оптималната темепература на въздуха трябва да бъде 25-26 градуса, а след това не трябва да надвишава 20 градуса за няколко дни, за да не се издължат стъблата до семеделите. При тази температура семената поникват за 5-8 дни. Критично е падането на температурите под 15 градуса и може да предизвика увреждане не само на кълновете, но и на младите растения.
За предпазване на разсада от удължаване на междувъзлията е важно след появата на кълновете на повърхността да се осигурят минимум шест часа пряка светлина или доосветяване.
Избор на сортове
Продължителността на вегетационния период при отделните сортове е различна и е желателно засаждането на повече от един сорт или хибрид – това дава възможност за разширяване периода на плододаване. Важно е да се обърне внимание върху характеристиките на толерантност към сянка, топлоустойчивост, устойчивост на болести и температурни колебания. Набират популярност сортовете и хибридите с преобладаващо женски или само женски цветове, а също и партенокарпните.
Избор на почва за разсада
Краставиците са култура, която се нуждае от постоянна влага, рохкава почва и добра хранителна среда. Не са подходящи за деликатните и нежни кълнове плътни почви, които задържат прекалено много влага и образуват почвена кора. Развиват се отлично в неутрална почва с рН от 6,0 до 7,0 – киселите почви блокират усвояването на хранителните вещества. Разсадът може да се подхранва допълнително с течен тор 10-12 дни след появата на истинските листа, като се използва наполовина дозата за възрастни растения. Подхранването с листен тор продължава 10-14 дни след засаждане на растенията на постоянно място.
Сеитбообращение и компаньони
Краставиците се развиват добре след бобови култури, домати, картофи, ранно зеле. Не е желателно да се засаждат в близост до тикви. Добри компаньони са невенът, латинката и вратигата.
Няколко важни условия при успешно отглеждане на разсада:
– осигуряване на оптимални температурни условия до поникване на разсада и за развитие на младите растения;
– осигуряване на добра осветеност, защото при недостиг на светлина стъблата се източват, остават тънки и крехки, а междувъзловите разстояния се увеличават;
– краставиците обичат влага, но прекомерното овлажняване води до уплътняване на почвата и е предпоставка за развитие на различни заболявания;
– желателно е разсадът да се полива с хладка или престояла вода.