Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
10.02.2021 г.

Пазете се от самозвани или самонадеяни майстори, които повреждат лозите

Пазете се от самозвани или самонадеяни майстори, които повреждат лозите

На снимката изнасяне на рамената на лозата над опорната конструкция

Миналата година Синор.бг публикува първия текст на доц. д-р Антоний Стоев от института „Никола Пушкаров”, като основанта цел беше да предупредим стопаните за пораженията, които може да нанесе неправилната резитба на овощните дървета. Точно преди Трифон Зарезан, когато настъпва периодът за резитба на лозите, ще представим втория текст на експерта по същия проблем, за да бъде избегнат - особено в малките лозови стопанства, където самозвани майстори или самонадеяни стопани често допускат грешки.

Резитбата е отговорна дейност за съзнателни и обучени хора. В лозовите насаждения има разнообразие на сортове, а за всеки сорт има особености за поддръжка. Резитбата поетапно оформя лозата, а на по-късен етап регулира натоварването с грозде (фиг. 1. приземна формировка: „а” стъбло, „б” рамена и „в” чепове; фиг. 2 високостъблена формировка с кордон „б”, рамена с чепове „в”, от които могат да се развият леторасти „г”). Тя е и мярка за хигиена, защото отстраняването на нападнатите и повредени от болести и неприятели части пречи за разпространяването на вредителите както по отделното растение, така и в насаждението.

В малките непазарни стопанства, например дворове, където има лози, резитба често правят хора, които знаят „че лозата се реже на две пъпки”. Това е цялото им знание, но действат смело. Последиците са: нередовен или слаб добив с лошо качество, изтощаване на лозите, неузряване на леторастите, които загиват поради нападение от болести или измръзване.

Правилото за „двете очи” не е грешно, но наред с него трябва да бъдат взети под внимание и други неща. Преди да посегне с ножицата, работникът трябва да огледа цялата лоза. Той трябва да очисти старата и отделяща се кора от стъблата и кордоните. Издънките от подложката, ако лозите не са на собствен корен, както и такива от основата на стъблото, подлежат на изрязване. В редки случаи издънките от присадника (сорта) могат да послужат за заместване на изсъхнали стъбла, но трябва да са здрави и добре узрели.

При съкращаването на узрелия през отминалата вегетация летораст, известен вече като пръчка остава чеп на две очи. С течение на времето постепенно се оформя т. нар. рамо с чепове. Тогава стопаните не трябва да допускат силното удължаване на рамото и образуването на снопове и метли от леторастите (фиг. 5).

Правилната резитба изисква премахването на по-горния чеп с летораста. Така през следващата вегетация ще имаме само два летораста, които са близко до главината или опорната конструкция, а не четири, което е неправилно. При някои сортове резитбата може да остави пръчки с няколко очи, но те винаги трябва да са близо до опорната конструкция, а не над или извън нея.

Горепосочените операции са в периода на покой. През вегетацията поддръжката на лозовата формировка продължава с т. нар. зелени резитби.

Доц. д-р Антоний Стоев, ИПАЗР „Никола Пушкаров” - София 

Пазете се от самозвани или самонадеяни майстори, които повреждат лозите
38250
 

Последни материали
Виж
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Програма за компенсиране на разходите за селскостопанска техника
Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника
Заек капама
Нова оценка
Перспективите за производство на зърнени култури в Южна Африка рязко се влошиха
Свързани материали
Виж
Най-старият обреден земеделски празник
Честит Трифон Зарезан!
В Сандански ще представят добри земеделски практики в лозарството и винарството
Министър Вътев ще посети райони с добри примери в земеделието
От 15 януари до 15 февруари 2024 г.
Едномесечен прием на проекти за екосъоръжения и за инвестиции в лозарския сектор
През този сезон наличието на трихинела при диви свине е голяма
БАБХ моли ловците да не подценяват трихинелозата
Иззети са останалите 30 килограма термично непреработени продукти
Лекуват от трихинелоза над 30 души, яли неизследвано месо от диво прасе
Предстоящо
На 12 октомври АгроХъб.бг ще представи иновации за умно лозарство
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини