Начало » Важно за фермера » Животновъдство
08.01.2021 г.

На 18 януари ВАС ще заседава за ниските обезщетения, платени от БАБХ за избити заради чумата свине

Кризата, потопила свиневъдите преди две години
На 18 януари ВАС ще заседава за ниските обезщетения, платени от БАБХ за избити заради чумата свине

sinor

За част от фермерите критичната заради африканската чума по свинете 2019 година се превърна в същински кошмар, след като принудително бяха избити стотици хиляди животни, а бизнесът претърпя огромни загуби. Въпреки обезщетенията, платени от държавата през миналата година, свиневъдите доказаха, че тези компенсации са пренебрежимо малки, в резултат на което немалка част от свиневъдите прекратиха дейността си.

За да разберете огромната пропаст, поставена между бизнес и администрация в онези извънредни условия през 2019 година, проследяваме историята на една от фирмите, решили да потърсят правата си по съдебен път. Става въпрос за жалбата на регистрираната в Свищовско фирма „Биляна“ ООД, която през лятото на миналата година печели първото си дело срещу Българската агенция за безопасност на храните БАБХ. В своята жалба компанията се мотивира с твърдението, че „търпи загуби не само от занижената оценка, направена при оценката на убитите животни, но също и защото не са съобразени и направените от свинекомплекса разходи за отглеждането на животните, транспортните разходи, за почистване, дезинфекция на стопанствата и оборудването и т.н., като в тази връзка се позовава на разпоредби на Регламент (ЕС) № 652/2014 г. на Европейския парламент и на Съвета от 15 май 2014 г. и Решение за изпълнение (ЕС) 2015/144 на Комисията от 28 януари 2015 г.

Ръководството на „Биляна“ ООД прилага и план на разходите за ликвидиране на огнището на африканска чума, възлизащи приблизително на 1 136 613 лв., които не са им възстановени от БАБХ. Стопаните твърдят, че пазарните цени на свинете, селектирани като породи извън страната, следва да бъдат определени и при включване на разходите на дружеството за транспортиране и закупуване на  генетичен материал и генетична такса, при което цената им се явява по-висока от тези на стоковите свине за угояване. Фермерите възразяват и по отношение на оценката, направена по данни от НСИ за цената на свинете с размери от 50 до 80 кг.

След съответната съдебна експертиза на 14 август 2020 г. Административния съд във Велико Търново постановява, че общото обезщетение, която държавната агенция трябва да плати на компанията е 5 426 142,61 лв. вместо платените 4 240 587,03 лв. Така че държавата е ощетила с над 1 милион лева свиневъдното стопанство - и всичко това е доказано и от разходните документи, представени по делото. Съдът постановява също, че Областната дирекция по безопасност на храните във Велико Търново, трябва да заплати на „Биляна“ ООД и разходите по съдебното дело в размер на 29 836 лв. (двадесет и девет хиляди осемстотин тридесет и шест лева).

Част от средствата, платени на бранша през 2020 г.

От своя страна БАБХ оспорва това съдебно решение, така че на 18 януари 2021 година Върховният административен съд (ВАС) ще заседава по решението на търновския съд. Дали ВАС ще потвърди първата присъда, ще се разбере до месец-два. За бизнеса обаче остава отворен въпроса как така държавата отпусна милиони левове за погасяване на щетите от африканската чума, без да получи обартната информация за начина, по който тези компенсации са отишли до фермерите.

На 18 януари ВАС ще заседава за ниските обезщетения, платени от БАБХ за избити заради чумата свине
16297
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Проверката върви от 2017 г.
„Олинеза“ ще обжалва глобата на КЗК за заблуждаваща реклама
Министерство на земеделието, храните и горите
Без промяна в субсидиите за животновъдите след съдебно решение, засягащо директните плащания
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини