Начало » Новини » Страната
04.01.2021 г.

Късната наредба за електронната търговия може да създаде главоболия при продажбите на храни по интернет

Предупреждение към бизнеса
Късната наредба за електронната търговия може да създаде главоболия при продажбите на храни по интернет

sinor

Според новия закон за храните, приет на 9 юни 2020 година, министерството на земеделието трябваше до 9 декември същата година да подготви и обнародва в „Държавен вестник” всичките наредби, свързани с този закон. Администрацията обаче не спази 6-месечното законово изискване за немалка част от задължителните нови наредби. А най-страшното забавяне се случи с Наредбата за специфичните изисквания при търговия с храни от разстояние, която беше качена за обсъждане в последния работен ден на миналата година – 31 декември.

И забележете, обсъждането по нея ще продължи само 14 работни дни вместо един месец, както е при останалите наредби. Странното е, че през октомври същата наредба беше качена за обсъждане и е чудно защо се прави корекция, без в мотивите да се обяснят новите поправки.

Затова съветваме всички земеделски производители, които предлагат храни по интернет да изострят сетивата си и много бързо да се запознаят с новата наредба. Защото е възможно тя да бъде приета от Министерския съвет до края на януари, а обнародването й в „Държавен вестник” да стане месец по-късно. А в условията на пандемия дистанционната търговия с храни все повече ще се разраства. Така че е важно в кратки срокове да се подготвите за новите правила - в противен случай ще търпите немалко санкции.

Определението за търговията от разстояние гласи, че „това е предлагане и разпространение на храни чрез средствата за комуникация от разстояние - интернет страница, социална медия, телефонен номер, пощенски адрес, електронна поща и др., между бизнес оператори с храни или между бизнес оператор и краен потребител, като получаването на храните може да се извършва чрез директна доставка посредством пощенска, куриерска услуга или със собствен транспорт на бизнес оператора или доставчика на услуги или чрез доставяне на място, определено от получателя”.

Дистанционната търговия с храни може да се извършва само от лица, регистрирани или одобрени съгласно чл. 26, чл. 31 или чл. 61 от Закона за храните, като всеки нает да разнася тези храни трябва да разполага с валидна здравна книжка, гласи новата наредба.

За транспортиране на храни, предлагани от разстояние се използват превозни средства, които отговарят на хигиенните изисквания на Глава IV, Приложение II от Регламент (ЕО) № 852/2004, и/ или на Раздел III от Глава втора на Закона за храните.

Дадена е възможност при търговия с храни от разстояние да се използват мотоциклети, мотопеди, индивидуални електрически превозни средства и велосипеди, както и пощенски и куриерски услуги при определени условия.

Допуска се също доставяне на храни и без използване на превозни средства, ако се използват контейнери или други подходящи вторични транспортни опаковки, които  отговарят на изискванията на новата наредба.

При дистанционните доставки храните предварително се опаковат в търговските помещения по заявка на потребителя. За тези опаковки се използват само материали и предмети за контакт с храни, които отговарят на изискванията на европейски регламент 1935 от 2004 г. Опаковането се извършва по начин, който предпазва храните от замърсяване по време на тяхната доставка.

Контролът на дистанционната търговия с храни с изключение на бутилирани натурални минерални, изворни и трапезни води се извършва от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Те ще имат право да поръчват храни по интернет, да ги изследват и ако няма нарушения тези анализи ще бъдат за сметка на държавата. В случаите, че има нарушения, те ще бъдат за сметка на фирмата, която предлага тези некачествени храни. А ако проверките са извършени по трети сигнал, тогава цената на лабораторното изследване се поема от човека, подал сигнала, гласи още наредбата.

Късната наредба за електронната търговия може да създаде главоболия при продажбите на храни по интернет
8960
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Национален план за възстановяване и устойчивост
Селата пак остават без широколентов интернет, но пък ще си имат хартиени бюлетини
Бизнес с бъдеще
Да преброим колко български продукти сложихме на коледната трапеза!
Дигитализация
Разкриват 760 интернет клубове за електронно обучение на над 50-годишните
БАБХ
Закрит е канал за незаконна продажба на пестициди по интернет
Иновации в ЕС
Интернет мрежата OriginTrail разпознава кои храни не са биологични
Но само при осигурен достатъчно бърз интернет
Над 60 на сто от румънците в градовете биха заживели на село
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини