Начало » Новини » Страната
22.12.2020 г.

Земя на изплащане – помощ за фермерите

Земя на изплащане – помощ за фермерите

Светът започна да губи страха си от пандемията. С ваксините се върна и надеждата, че скоро ежедневието ни пак може да стане нормално. Въпреки крехката надежда, 2021 г. още носи голяма доза притеснения и страх за земеделците. Възможно е земеделието да пострада от още една лоша година, а пандемията да продължи да вършее из страната ни.

Затова все повече земеделци ще търсят гъвкави продукти, които не ги обвързват с твърди срокове на плащане или непосилни вноски, които могат да удавят бизнеса им

Това сочи годишният анализ на най-голямата компания за управление на поземлена собственост „Агрион“.

През последните месеци дружеството обнови и подобри условията по своите финансови продукти, за да бъде в помощ на фермерите.

С новите условия всеки терен от „Агрион“ може да бъде закупен на изплащане, до 100%, при това – без самоучастие.  Това е сериозно облекчение за земеделските производители, които имат възможност да купят имоти, без това да наруши финансовото им планиране или да си набавят нужното финансиране, без да се лишават от активи.

Погасяването пък е в зависимост от специфичните нужди. Фермерите могат да изберат на колко вноски и кога да изплащат задължението си, като съобразят тези плащания с приходите, които имат по периоди.

Гъвкавост ще бъде думата на 2021 година, тъй като фермерите ще предпочетат да свият инвестициите си заради страховете от икономическа криза. Закупуването на терени на изплащане обаче им дава възможност да изберат сами - кога да се издължат и кога да отделят нужните средства за реколта или подхраване на почвата, твърдят специалистите от „Агрион“.

Пандемията и климатичните промени създадоха сериозни проблеми пред земеделието през 2020 г., особено в Добруджа.  Въпреки това, експертите на „Агрион“ не отчитат спад в сключените сделки с физически лица. Напротив – забелязва се стабилен растеж в продажбите, а една от причините е финансиране за закупуване на второ жилище или друг недвижим имот.

На пазара на недвижими имоти в момента има доста хора, които искат да закупят жилище, тълкуват специалистите. Находките на пазара и слуховете за спад на цените на имотите често са причина те да се впуснат в търсене на сделка. А най-лесният начин да се финансира покупка е да се продаде наследствена земеделска земя. 20-ина декара на село често могат да донесат приход, който да е достатъчен за закупуване на къща на село или частично да се финансира закупуването на апартамент в града.

Двигател на пазара в момента са и сделките с идеални части. Често собственици на земята са цели фамилии, които трудно могат да стигнат до общо решение за продажба. Затова някои от тях предпочитат да продадат своята част без главоболия с роднини и съсобственици. За всички тях „Агрион“ има решение, дори и на най-заплетените казуси. Юристите на компанията са разсичали гордиев възел и между 30 наследници, част от които живеят и зад граница.

Бум на търсенето на селски имоти

Завишеното търсене на селски имоти пък води до засилено търсене на ниви в близост до населени места. Обикновено клиентите са млади хора, които търсят ваканционен дом или пък искат да се изнесат от апартаментите, в които живеят.

Закупуването на селска къща често води и до възроден интерес към селското стопанство. Младите се интересуват от биоземеделие, чиста храна и възможности да я произвеждат.

Това събужда търсенето на земеделски терени, в близост до населени места, в планината или край морето.

2021 г. между страха и надеждата

Пазарът в момента е в крехко равновесие между търсене и предлагане, но и между страховете и надеждите на хората.  Това означава, че през следващата година цените на земеделсите парцели може и да се срутят, ако пандемията и климата са срещу нас или да скочат рязко в случай на благоприятно развитие на ситуацията.

От друга страна икономическата криза вероятно ще накара доста хора да преровят дядовите имоти и да потърсят възможности да ги продадат, за да могат да преживеят годината или пък да инвестират в нещо, което да им носи доход, казват експертите на „Агрион“. Те съветват тези, които имат спешна нужда от пари да продават сега, когато цените са относително високи, защото догодина може и да не е така.

Тези, които да инвестират в земя пък, трябва внимателно да гледат статистиката. За последните 10 години цената на земеделската земя е нарастнала с 600%. Това обаче не е било постоянна величина през годините, има периоди в които тя е вървяла надолу и такива, в които бурно е нараствала. Със сигурност обаче това е актив, който няма да загуби от стойността си в дългосрочен план. 

Земя на изплащане – помощ за фермерите
10120
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Обучения
Национален парк Рила отбелязва Световния ден на Земята
Търсите нива под наем? Вижте в сайта на „Агрион“
Рентата в Германия достигна 357 евро на хектар
Парламентарната комисия по земеделието прие на първо четене промените в Закона за кадастъра и имотния регистър
Експертно становище
Кирил Боянов: Всяко правителство се страхува да въведе поземлен данък – защо?
Четирима фермери от Палермо изгоряха с 470 000 евро за измама
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини