Начало » Новини » Страната
21.12.2020 г.

Належащи промени в наредбата за прилагане на директните плащания

Нормативни промени
 Належащи промени в наредбата за прилагане на директните плащания

sinor

До 18 януари 2021 година браншовите организации трябва да дадат предложенията си за промени в Наредбата за условията и реда за прилагане на схемите за директни плащания през 2021 г. и 2022 г., произтичащи от въвеждането на двугодишния преходен период за прилагане на старата и новата обща селскостопанска политика ОСП, съобщиха от министерството на земеделието.

В мотивите към наредбата се припомня, че през 2020 г. завърши програмният период за прилагане на Общата селскостопанска политика (ОСП) на Европейския съюз. И понеже „процедурата във връзка със законодателните предложения на Комисията за ОСП след 2020 г. не приключи навреме, за да се даде възможност на държавите членки да подготвят всички елементи, необходими за прилагането на новата правна рамка и на стратегическите планове по ОСП от 1 януари 2021 г., затова се предвижда продължаване на прилагането на правилата на сегашната рамка на ОСП през 2021 г. и 2022 г. за осигуряване на непрекъснатост на плащанията за земеделските стопани, като по този начин се гарантира предвидимост и стабилност по време на преходния период”.

Практиката по прилагане на схемите и мерките за директни плащания показа необходимост от усъвършенстване и прецизиране на някои правила. Това налага да бъдат направени изменения и допълнения на Наредба № 3 от 2015 г. за условията и реда за прилагане на схемите за директни плащания (обн., ДВ, бр. 16 от 2015 г.) (Наредба № 3 от 2015 г.), както и на свързаната с прилагането на схемите и мерките за директни плащания Наредба № 5 от 2009 г. за условията и реда за подаване на заявления по схеми и мерки за директни плащания(обн., ДВ, бр. 22 от 2009 г.) (Наредба № 5 от 2009 г.).

Сектор „Плодове и зеленчуци“ е сред най-засегнатите от последиците от пандемията с Covid-19, се посочва още в мотивите към нерадбата. Земеделските стопани изпитват затруднения с реализацията на продукцията и финансови затруднения и проблеми с паричните потоци. С оглед на безпрецедентния характер на тези обстоятелства е необходимо тези трудности да бъдат облекчени, като се даде възможност на кандидатите по схемите за обвързана подкрепа за плодове и зеленчуци да  предоставят по-рано документите за реализация на продукцията в периода от 1 до 31 декември на годината на подаване на заявлението вместо от 1 до 31 януари на годината - следваща годината на подаване на заявлението, както е предвидено в наредбата.

Представените документи за реализация на продукцията трябва да са издадени в периода от 1 януари до 31 декември на годината на кандидатстване, вместо от 1 февруари на годината на кандидатстване до 31 януари на следващата календарна година. Изключение от новите срокове се прави за документите по Схемата за обвързано подпомагане за зеленчуци (картофи, лук и чесън), за която се запазват досега прилаганите срокове, поради възможностите за съхраняване на продукцията и активната  реализация на продуктите през януари.

Поне веднъж посочете имената на чертожниците

Определянето на по-ранен период на представяне на документите за доказване на реализация на продукцията по схемите за обвързана подкрепа за плодове и зеленчуци, ще даде възможност подпомагането на земеделските стопани да се изплати по-рано - в период, когато то е много необходимо за планиране и подготовка на мероприятията за новия сезон. Във връзка с изменението на периода за представяне на  документи за реализация на продукцията датата до която Българската агенция по безопасност на храните трябва да предостави на Държавен фонд „Земеделие“ - Разплащателна агенция (ДФЗ – РА) извадка от списъка с кандидати, които имат обекти за производство и/или пакетиране на храни от плодове и зеленчуци, също се изтегля с един месец напред. Това ще позволи на ДФЗ – РА още при приема на документите, да направи адекватни проверки и валидация на преработвателите.

С цел прецизиране на контрола на възрастта на животните, които подлежат на подпомагане се уточнява, че тя се установява към последния ден за подаване на заявление за подпомагане. Регламентирано е използването от ДФЗ – РА на информацията за площите за биологично земеделие и в преход към биологично земеделие, вписани в регистъра по чл. 16а, ал. 1, т. 1 от Закона за прилагане на Общата организация на пазарите на земеделски продукти на Европейския съюз.

Със заключителните разпоредби на представеният проект на наредба се правят изменения и допълнения на Наредба № 5 от 2009 г. С тях са отразени измененията на Закона за подпомагане на земеделските производители, обнародвани в „Държавен вестник“ бр. 103 от 4 декември 2020 г. Образецът на заявлението за подпомагане по схемите и мерките за директни плащания няма да е приложение към наредбата, а ще се одобрява ежегодно от изпълнителния директор на Държавен фонд „Земеделие“. Картите с местоположението на блоковете на земеделското стопанство и земеделските парцели ще бъдат генерирани и предоставяни в системата за електронни услуги.

С оглед на това, че смъртта на земеделския стопанин е едно от форсмажорните обстоятелства по Наредба 5 от 2009 г., е уредена възможността негов наследник да уведоми ДФЗ-РА и да попълни формуляр за това обстоятелство.

Освен това в наредбата са направени изменения и допълнения, насочени към подобряване на редакцията и уеднаквяване на терминологията, използвана в текстовете на нормативните актове, уреждащи прилагането на директните плащания.

 Належащи промени в наредбата за прилагане на директните плащания
8240
 

Последни материали
Виж
Иван Капитанов е назначен на длъжността заместник-министър на земеделието и храните
Димитър Главчев е предложил длъжността да заеме Георги Тахов
Изненадваща оставка на Кирил Вътев
С иззграждане на съоръжения за съхранение на зеленчука за 8 милиона евро
Румънски кооператив ще намаляват зависимостта от вноса на кромид
Необичайно ранното цъфтене заради горещото време ги завари още слаби
Украинските градинари се оплакват от липсата на пчели
Увеличеното производство на биодизел подкрепя цените на рапичното семе в Европа
ДФЗ обяви три свободни позиции за „Старши експерт“
Свързани материали
Виж
Обсъждани Промени в Наредба № 6
Разширяват се зоните за интервенцията „Плащания за земеделски земи в зони от Натура 2000”
Промени в наредбата за агроекология бяха обсъдени в МЗХ
Обнародвани са изменения в наредбата за пасищно отглеждане на свине от Източнобалканската порода и нейните кръстоски
Твръде закъсняло
В края на мандата се опитват да довършат наредбата за язовирите
Решения на Министерския съвет
Промени в наредбата за биогоривата и течните горива от биомаса
Настояват за изключване от наредба от 1 януари, увеличаваща административната тежест
Овощари представиха България на Fruit Logistica в Германия
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини