Пандемията от коронавирус се отрази върху бизнеса с черни трюфели в Румъния, тъй като много от каналите за износ пресъхнаха, а върху дейността на ресторантите бяха наложени ограничения, коментират от електронното издание FreshPlaza. Въпреки това благодарение на високия марж на печалба износителите се опитват да пробият на нови пазари, например с доставки във Великобритания.
Събирането на трюфели ще става с разрешение и след платена такса
„Пазарът на черни трюфели сега е доста слаб, както и през миналата година. Проблемът не е в наличностите, разполагаме с големи количества за доставки в цяла Европа. Причините за застопоряването на пазара са разбираеми, когато ресторантите и останалите сфери на общественото хранене са напълно блокирани. За да демонстрирам ефекта – през миналага година продавах по около 100 килограма трюфели всяка седмица, а през тази година – от 30 до 40 килограма”, разказва Поп Доралин, директор на румънската компания за износ на трюфели SC Montana.
Макар търсенето да е по-ниско, то не е изчезнало, а най-благодатните пазари в Европейския съюз са Австрия, Германия, Франция, Белгия и Холандия. Според Доралин пък ачеството на румънските трюфели е толкова добро, че някои италиански компании го купуват и препродават като местен продукт. „Румънските трюфели ухаят просто божествено. Много компании от Италия внасят румънски трюфели, а след това ги продават като италиански. Макар това да не е хубаво, поне е показателно наистина колко добро е качеството на тези гъби в Румъния. Трюфелите от Румъния се поднасят в чиниите на потребители по целия свят. Като страна Румъния има потенциала да продава годишно най-малко между 40 и 50 тона черни и между 4 и 6 тона бели трюфели”, убеден е той.