Начало » Новини » Страната
01.10.2020 г.

Два варианта за компенсация заради сушата – при 30% спад в доходите или при 80% даказани щети

Бюджетът е до 10 милиона лева
Два варианта за компенсация заради сушата – при 30% спад в доходите или при 80% даказани щети

Снимка: Министерство на земеделието

Министерството на земеделието обсъжда два варианта за обезщетение на земеделските стопани, които заради сушата имат под 80%  пропаднали площи. Това съобщи министърът на земеделието Десислава Танева при днешната си среща с фермери от Сливенско, пред които е обяснила, че се обсъжда помощ по "де минимис" (de minimis). Но окончателното решение ще се вземе в края на октомври, след приключване на жътвата и на пролетните култури.

Засега се обсъждат два варианта за механизъм по държавната помощ. Единият е компенсация за всички пропаднали площи под 80% заради сушата, а вторият само за тези стопани, които имат спад в добивите от 30%.

"При пшеницата се знаят в кои райони е намален средният добив с повече от 30% спрямо предходните 5 години - Добрич, Варна, Сливен, Бургас, Ямбол, Силистра и Шумен”, е припомнила Танева. В края на октомври, когато ще се обобщят и данните за царевицата министерството ще определи точно каква допълнителна компенсация да приложи.

Бюджетът е между 8 и 10 милиона лева. Селскостопанска академия вече е изготвила и доклад за ефекта от въздействието на агрометеорологичните фактори върху развитието и добивите на основните полски култури в страната през 2019-2020 г.

През следващата седмица предстои заседание на управителния съвет на фонд „Земеделие”, на което ще се отпуснат и 4,6 млн. лв. помощ за пропадналите на 100%  площи от суша, измръзване, градушка и други климатични събития. Средствата са от държавната помощ „за компенсиране на щетите по земеделските култури, причинени от неблагоприятни климатични условия, които могат да бъдат приравнени на природни бедствия”. Министър Танева обяви, че протоколите вече са обработени, като напълно пропадналите площи са 143 хил. дка, а тези под 100% са 1,193 млн. дка.

Пред земеделските стопани в Сливен Снежана Ангелова, директор на дирекция "Технически инспекторат" в ДФЗ съобщи, че фондът стартира проверки на междинните култури от 12 октомври и след 15 октомври по кръстосано съответствие. На засегнатите от сушата площи ще се извършва контрол за засяването на културите.  "Той ще е по отношение на засяването на междинните и ще се извършва документално. Целта е да бъдат предотвратени в максимална степен последиците от сушата за стопаните", поясни Ангелова.

На срещата присъстваха земеделски производители от областите Сливен, Бургас, Ямбол и Стара Загора. Основната тема бе разяснение на параметрите на новата Обща селскостопанска политика за периода 2021-2027 г. 

„Вече сме в напреднал етап и обсъждаме детайлите как да програмираме директните плащания, как да направим зелената архитектура, адаптирана към нашия вид производство и нашите земеделци. Искаме всичко да е лесно постижимо за тях, за да може да защитят плащанията си. Те ще са по-високи в новия програмен период, но с постигане и на по-високи цели, най-вече във връзка с озеленяването и опазване на околната среда“, каза земеделският министър.

В срещата участие взе и Мария Христова, заместник-председател на Координационното звено за изготвяне на Стратегическия план за новата ОСП. Тя запозна стопаните с напредъка на страната ни по изготвяне на документа и детайлите за новата завишена условност и рамката за еко-схемите.

Два варианта за компенсация заради сушата – при 30% спад в доходите или при 80% даказани щети
11770
 

Последни материали
Виж
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
През сезона изоставането в доставките от Украйна за чужбина е с над 80 на сто
Износът на слънчоглед от Украйна за България скочи близо 4 пъти през март
Цената се повиши с 1 долар спрямо тръжната процедура преди седмица
Йордания купи планирания ечемик и пак отмени търга за хлебна пшеница
Важно за фермерите!
EК одобри 16 млн. лв. българска държавна помощ за напояване през 2024 г.
Свързани материали
Виж
През 2023 г. и 2022 г.
Фонд „Земеделие” одобри 3,5 млн. лева за обезщетяване от природни бедствия
Фонд „Земеделие”
Още 3,8 млн. лв. са преведени за щетите от градушки и наводнения
С писмо до Войчеховски България иска да отпадне таванът за подпомагане
Кабинетът гласува 43,5 млн. лв. допълнителна помощ за малките и средни фермери
Управителен съвет ДФЗ
Компенсациите от 22,1 млн. лева за природни бедствия ще се платят до 27 октомври
Срещи с бранша
Вътев: Има вероятност до края на септември фермерите да получат компенсации за природните бедствия
Срещи с бранша
Агроведомството е поискало по-голям бюджет за обезщетения на овощарите през 2023 г.
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини