Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
23.09.2020 г.

Eсенната диагностика на овошките

Eсенната диагностика на овошките

Повечето хора обичат "златната" есен. Едни от първите, най-ярко и разнообразно се оцветяват крушовите дървета. Особено красиви са те с различни присадки, създаващи необичаен живописен колорит. Обаче "златната" есен не само ни очарова, но и помага да направим диагностика на общото състояние на дървото. Типичен пример: няма никакви присадки, а оцветяването на клоните е различно. Ако цветовата гама е различна само по интензивност, тогава най-рано и ярко оцветените листа опадат най-бързо. В този случай по клоните вероятно се срещат повреди от цитоспороза, механични травми, зимен пригор и др. В зависимост от установените причини трябва да се вземат и съответните мерки - да се направи санитарна резитба, лекуват се рани и т.н.

Понякога една част от короната е с червени, а останалата с жълти листа. Най-често подобно нещо се наблюдава при изоставени дървета с неизрязани навреме диви издънки, израстващи по-надолу от присадката. Тези издънки бързо се разрастват в короната и постепенно заменят със себе си сортовото дърво, потискайки неговия растеж и развитие.

В този случай овощарите често казват, че сортът се е изродил, тъй като плодовете стават безвкусни и кисели. Обаче в случая никакво израждане няма. При измръзналото дърво се потиска развитието му, здравите корени искат "реванш" и тогава се появяват дивите издънки. Като правило те са пожизнени, бързо растат, потискайки сортовия "родител". При огледа на дървото често може да се установи неговото раздвояване и даже разтрояване. Растящото от почвата по-дебело стъбло не е сорт, а дивак. От сортовото дърво е останала само една част с листа, оцветено в червено. Понякога тази част стопанинът изрязва и оставя буйно растящите клони, които всъщност са диви.

Необходимо е да се прецени трябва ли да се възстанови сортовата част на дървото. Може би най-добре е тя да се махне, а през пролетта да се направи ново облагородяване.

Ако на добре развитите дървета се появат издънки, то те трябва да се махнат през есента. Обаче задължително да се оставят пънчета, които се изрязват напролет.

В някои градини често се срещат дървета, които не променят своя зелен цвят. Техните леторасти остават невдървесинени. Това са южните сортове. Те не успяват да завършат своите растежни процеси поради късото за тях лято. При тези растения дори след студа листата остават зелени и могат да се запазят до пролетта. Обиковено такива дървета още през първата зима силно страдат от студ и измръзват.

Eсенната диагностика на овошките
8159
 

Последни материали
Виж
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Програма за компенсиране на разходите за селскостопанска техника
Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника
Свързани материали
Виж
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Петна по листата
Направете първичен преглед на листата на овощните и лозите
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 22-28 март 2024 година
Слани и отрицателни температури ще създават опасност за овошките
Практика
Не е късно да подготвите посадъчния материал
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 8-14 март 2024 година
НИМХ прогнозира скорошни студове, внимавайте за цъфналите овошки
Разкриха хърватска схема за точене на субсидии с маслинови горички и оранжерии
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини