Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
23.09.2020 г.

Eсенната диагностика на овошките

Eсенната диагностика на овошките

Повечето хора обичат "златната" есен. Едни от първите, най-ярко и разнообразно се оцветяват крушовите дървета. Особено красиви са те с различни присадки, създаващи необичаен живописен колорит. Обаче "златната" есен не само ни очарова, но и помага да направим диагностика на общото състояние на дървото. Типичен пример: няма никакви присадки, а оцветяването на клоните е различно. Ако цветовата гама е различна само по интензивност, тогава най-рано и ярко оцветените листа опадат най-бързо. В този случай по клоните вероятно се срещат повреди от цитоспороза, механични травми, зимен пригор и др. В зависимост от установените причини трябва да се вземат и съответните мерки - да се направи санитарна резитба, лекуват се рани и т.н.

Понякога една част от короната е с червени, а останалата с жълти листа. Най-често подобно нещо се наблюдава при изоставени дървета с неизрязани навреме диви издънки, израстващи по-надолу от присадката. Тези издънки бързо се разрастват в короната и постепенно заменят със себе си сортовото дърво, потискайки неговия растеж и развитие.

В този случай овощарите често казват, че сортът се е изродил, тъй като плодовете стават безвкусни и кисели. Обаче в случая никакво израждане няма. При измръзналото дърво се потиска развитието му, здравите корени искат "реванш" и тогава се появяват дивите издънки. Като правило те са пожизнени, бързо растат, потискайки сортовия "родител". При огледа на дървото често може да се установи неговото раздвояване и даже разтрояване. Растящото от почвата по-дебело стъбло не е сорт, а дивак. От сортовото дърво е останала само една част с листа, оцветено в червено. Понякога тази част стопанинът изрязва и оставя буйно растящите клони, които всъщност са диви.

Необходимо е да се прецени трябва ли да се възстанови сортовата част на дървото. Може би най-добре е тя да се махне, а през пролетта да се направи ново облагородяване.

Ако на добре развитите дървета се появат издънки, то те трябва да се махнат през есента. Обаче задължително да се оставят пънчета, които се изрязват напролет.

В някои градини често се срещат дървета, които не променят своя зелен цвят. Техните леторасти остават невдървесинени. Това са южните сортове. Те не успяват да завършат своите растежни процеси поради късото за тях лято. При тези растения дори след студа листата остават зелени и могат да се запазят до пролетта. Обиковено такива дървета още през първата зима силно страдат от студ и измръзват.

Eсенната диагностика на овошките
4317

Последни материали
Виж
Ограничителните мерки подкопават авторитета на водещия износител
Митото срина със 75 на сто износа на пшеница от Русия през април
Предстоят ли нови скандали с орязване на плащания и чистка във ведомството
Христо Бозуков отново е служебен земеделски министър
След рекорден сезон и с надеждата за следващ още по-добър
Турция наваксва част от изоставането в износа на лешници
Становище на Комисията за финансов надзор във връзка с получени медийни запитвания по отношение на публичното дружество „Градус“ АД
В очакване
Днес ще бъде обявен министърът на земеделието от служебния кабинет
Колко ракетни площадки действат и кои общини покриват
Гръмотевична опасност за полетата - между 13 и 17 май
Свързани материали
Виж
Ситуацията е извънредна и налага извънредни по мащаб мерки
Франция отпуска 1 милиард евро на пострадалите от студовете ферми
Резитба на стари дървета
Резитбата като хирургическа практика
Снежната покривка спаси посевите
Студовете в Украйна пощадиха есенниците за сметка на овошките
Отпускат се 6 млн. лева за зимни пръскания през 2021 година
Управителният съвет на ДФ „Земеделие”
Отпускат се 6 млн. лeва кредит за торове в сектор „Трайни насаждения“
Как да спасим овошките от ранни и късни слани
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2021
Essential SSL

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам