Начало » Новини » Света
14.09.2020 г.

Урсула фон дер Лайен представя пред Европраламента доклад за състоянието на ЕС, проекта за дългосрочен бюджет и зеления преход

На 16 септември
Урсула фон дер Лайен представя пред Европраламента доклад за състоянието на ЕС, проекта за дългосрочен бюджет и зеления преход

Снимка: Европейски парламент

На пленарната сесия през септември европейските депутати ще направят преглед на състоянието на Евръпейския съюз и ще приемат позиция за източниците на приходи в дългосрочния бюджет за следващия програмен период. На заседанието на 16 септември председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще изнесе традиционния си доклад, в който ще очертае мерките на ЕС за преодоляване ва кризата с COVID-19, както и с други важни въпроси, свързани с преговорите по дългосрочния бюджет и източниците за неговото формиране. Ще бъдат набелязани и проектите, по които ЕК ще работи през следващата година.

Нейната реч ще бъде последвана от дебат с депутатите в ЕП. Тези дискусии ще бъдат съсредеточени около новите източници на финансиране за европейските програми през следващите седем години. ЕС ще се нуждае от нови собствени ресурси, за да финансира бюджета за 2021-2027 г. и да изплати обратно средствата, която смята да заеме, за да подкрепи икономическото възстановяване.

Очаква се ЕП да подготви бързо позицията си по темата, за да позволи на Съвета на ЕС да приеме решение за стартиране на плана за възстановяване възможно най-скоро.

Механизмът за гражданска защита на ЕС досега изпълняваше своята важна роля за осигуряването на помощ при избухването на кризата с коронавируса. В сряда се очаква евродепутатите да гласуват предложение, което цели да направи механизма още по-полезен при бъдещи кризи.

Депутатите ще гласуват за създаването на Фонд за справедлив преход, призван да помогне за зелената трансформация на регионите, които зависят от изкопаеми горива и въглеродно интензивни индустрии. Парламентът настоява за по-широк обхват на фонда и за повече стимули за държавите членки, които постигат резултати при прехода.

Договореното от Съвета на ЕС през юли

Парламентът ще обсъди липсата на координация между страните в ЕС, като се дадат и съответните препоръки за пътуване и оценката на здравните рискове в други страни членки. Очаква се депутатите да призоват на 17 септември за единен подход, който би внесъл повече яснота за европейците и улеснил пътуванията.

Ще бъдат разгледани и други теми, свързани с COVID-19 - Парламентът ще поиска повече средства в подкрепа на силно засегнатия културен сектор и ще предложи начини за предотвратяване на бъдещи липси на лекарства.

Урсула фон дер Лайен представя пред Европраламента доклад за състоянието на ЕС, проекта за дългосрочен бюджет и зеления преход
6391
 

Последни материали
Виж
Програма за компенсиране на разходите за селскостопанска техника
Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника
Заек капама
Нова оценка
Перспективите за производство на зърнени култури в Южна Африка рязко се влошиха
Германия създаде нов консултативен съвет за растителна защита
Добруджански земеделски институт
Расте интересът към български сортове пшеница и ечемик зад граница
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Свързани материали
Виж
Одобрени са днес
Съветът на ЕС: Два пъти в годината ще има корекции на стратегическите планове, одобрени са и промените в ДЗЕС
Снежана Благоева
Регламентът за ДЗЕС-те ще се прилага от 2024 г., ако Европарламентът го приеме до 21 април
Предстои гласуване в Европарламента
На 6 юли онлайн семинар за Закона за възстановяване на природата
Важно!
На 22 март в Европарламента се организира изслушване за въглеродното земеделие
Срещи в Европарламента
България е сред лидерите в Европа при сателитно наблюдение с изкуствен интелект
Отчет пред Европарламента
ЕК: Новата ОСП влиза в сила от 2023 г., без нови отсрочки!
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини