Начало » Новини » Страната
25.08.2020 г.

Държавата залага 4 270 нови работни места в земеделието само чрез селската програма

Национален план за действие по заетостта през 2020 г.
Държавата залага 4 270 нови работни места в земеделието само чрез селската програма

sinor

Малко преди епидемията от коронавирус да блокира икономиката на страната, правителството одобри Националния план за действие по заетостта през 2020 година, планиран в условия извън криза. Документът маркира основните мерки за намаляване на постоянно безработните и необразовани млади хора или тези над 50 години, като залага и на промени в дуалното обучение, което да подобри качеството на работната сила.

Основният проблем за бизнеса от всички икономически сектори при търсене на кадри е недостатъчно високият професионализъм и практическите умения на наетите лица, което въвежда необходимостта от финансиране на програми, свързани с квалификацията и преквалификацията на кадрите.

Националният план обаче не съдържа конкретни стъпки за осигуряване на необходимите кадри по сектори. Липсва актуална статистика за актуалния брой на заетите в земеделието. Затова пък е цитирана Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) за периода 2014-2020 г., по която в съответствие с политиката на ЕС са предвидени три цели - социално-икономическо развитие на селските райони, осигуряващо нови работни места, намаляване на бедността, социално включване и по-добро качество на живот.

Програмата допринася за целта за приобщаващ растеж на Стратегията Европа 2020 и като приоритизира създаването и запазването на работни места по част от мерките, насърчава развитието на трудоемки сектори на земеделието и способства за повишаване на жизнеспособността на малките земеделски стопанства.

Селската програма предвижда посредством специфични мерки и подмерки да бъдат създадени общо 4 270 нови работни места, но в периода от 2014 до 2020 г. Въз основа на прилагане на подхода „Водено от общностите местно развитие” (ВОМР) се предвижда разкриване на 600 нови работни места за периода на изпълнение на одобрените стратегии за местно развитие. Така щели да бъдат запазени и създадени значителен брой работни места. Наличието на инвестиционна подкрепа пък предоставяла възможност за създаването на нови работни места и устойчива заетост, включително подобряване на общата конкурентоспособност на субектите с оглед повишаване на техните конкурентни предимства.

Съгласно критериите за подбор на проекти по подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства”, подмярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти” и подмярка 4.2.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти по Тематичната подпрограма за развитие на малки стопанства” се предоставя предимство за създаване и поддържане на нови работни места. Много от мерките са приключени, но няма обобщени данни какъв е броят на новоназначените в предприятията и във фермите, получили финансиране по ПРСР до момента.

В плана по заетост е записано още, че принос за заетостта в сектор селско стопанство ще окажат и подпомогнатите проекти по подмярка 6.1 „Стартова помощ за млади земеделски стопанства”, очакваните резултати от която са увеличаване на младите земеделски стопани с цел осигуряване на устойчиво развитие в земеделието и насърчаване на заетостта.

Държавата залага 4 270 нови работни места в земеделието само чрез селската програма
6257
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Решения на Министерския съвет
Близо 10 хиляди безработни ще започнат работа през 2023 г.
Поредното обещание на служебния кабинет
Фермерите чакат решение на проблема с липсата на работна ръка
Второ изследване в областта на човешките ресурси
Бизнесът обещава ръст на заетостта до края на септември
Предстоящо
Уебинар за заетите в дървопреработката очаквайте на 18 ноември!
Министерство на теризма
Фермери имат шанс да станат планински водачи като алтернативна професия
Безработицата се увеличава
Спешната подкрепа за заетост за милиони млади хора в ЕС
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини