Начало » Пазари » Животинска продукция
08.08.2020 г.

Цените на яйца на дребно и едро в страната

Цените на яйца на дребно и едро в страната

В рамките на последната седмица (29 юли - 5 август 2020 г.) средните цени по веригата на предлагане на яйца за страната като цяло са без промяна. Само при търговията на дребно с яйца - размер L в големите супермаркети се отчита леко ценово изменение, в посока надолу се посочва в последната ценова справка публикувана на страницата на МЗХГ.

Средната цена на едро на яйца – размер М за страната остава 0,18 лв./бр. По области, стойностите се движат от 0,15 лв./бр. (Добрич и Плевен) до 0,24 лв./бр. (Бургас). В четири области се отчита седмично понижение на стойностите, достигащо до 0,03 лв./бр. в Силистра, а само в Кърджали и Плевен – увеличение с по 0,01 лв./бр.

Цените на яйца – размер M в големите търговски вериги (ГТВ) варират от 0,20 лв./бр. (Добрич) до 0,28 лв./бр. (Кърджали, Стара Загора и Хасково). В осем от областите на страната се регистрират разнопосочни ценови отклонения на седмична база, в границите от -0,02 лв./бр. (Добрич, Русе и Шумен) до +0,02 лв./бр. (Видин, Враца и Монтана). Средно за страната, цената на дребно на яйца – размер М в този тип обекти се задържа на ниво от 0,25 лв./бр.

Търговията с яйца – размер L в големите супермаркети е на цени от 0,25 лв./бр. (Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен) до 0,29 лв./бр. (Бургас, Разград, Русе, Сливен и Ямбол). В сравнение с предходната седмица, в шест от областите продуктът поевтинява в рамките на 0,01 лв./бр. – 0,02 лв./бр., най-чувствително в Силистра, докато единствено в Разград поскъпва, с 0,01 лв./бр. Това води до леко намаление на средната цена за страната с 0,01 лв./бр., до 0,27 лв./бр.

Средно за страната, цените на яйца – размер М и L в другите търговски обекти (ДТО) се запазват съответно 0,23 лв./бр. и 0,25 лв./бр.

Предлагането на яйца – размер М в ДТО е на цени от 0,18 лв./бр. (Благоевград, Добрич, Кюстендил и Разград) до 0,25 лв./бр. (Кърджали, Пазарджик, Перник, Пловдив, София и Стара Загора), а на яйца – размер L - от 0,20 лв./бр. (Благоевград, Кюстендил и Разград) до 0,28 лв./бр. (Перник и София), без седмични отклонения.

През изминалата седмица цените на дребно на яйца – размер M и L в по-малките търговски обекти са средно с по 0,02 лв./бр. по-ниски от тези в големите супермаркети, като разликата в тази посока достига до 0,09 лв./бр. в Разград и за двата размера. В четири от областите цените на дребно на яйца - размер М в ГТВ са с до 0,02 лв./бр. (Перник и София) под тези в ДТО. Подобна е ситуацията за яйцата - размер L в ГТВ в Велико Търново, Габрово и Плевен, където те се предлагат на цени, с по 0,01 лв./бр. по-ниски от тези в ДТО.

Маржът между цените на едро на яйца – размер М и тези на дребно е средно 0,07 лв./бр. за ГТВ и 0,05 лв./бр. за ДТО. Най-голяма разлика между цените на едро и на дребно е налице за големите супермаркети в Стара Загора и Хасково – 0,12 лв./бр., а за по-малките магазини в Стара Загора - 0,09 лв./бр.

Цените на яйца на дребно и едро в страната
20534
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
Увеличеното производство на биодизел подкрепя цените на рапичното семе в Европа
Прогнозите за реколтата от царевица 2024 г. са благоприятни
Пазарът на царевицата e в ценови застой
Най-голямо увеличение е регистрирано в България
С колко са поскъпнали видовете месо в ЕС за година
2 943 розопроизводители обработват 5 367 ха
Българското розово масло се изнася за 9 168 евро/кг, експортът през 2023 г. е 1 370 кг
Цените на рапичното семе в ЕС отново тръгнаха нагоре
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини