Начало » Новини » Страната
25.07.2020 г.

Заявен е едва половината бюджет по мярката за кризисно съхранение на вино

От 17 до 21 авгурст предстои нов прием за преструктуриране и конверсия на лозя
Заявен е едва половината бюджет по мярката за кризисно съхранение на вино

Снимка: МЗХГ

Към момента заявената финансова помощ по мярка „Кризисно съхранение на вино“ от Национална програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор за периода 2019-2023 г. е близо 2,4 млн. лева, съобщи заместник-министърът на земеделието, храните и горите д-р Лозана Василева при откриването на „Винен фест Бургас 2020 г.“, цитирана от дирекция „Връзки с обществеността и протокол“ в агроведомството.  До вчера, когато приключваше приемът, са подадени заявления от 34 кандидати,  като финансовата помощ за залежалите количества вино ще бъде изплатена до 15 октомври 2020 година. Бюджетът по мярката е 5 млн. лв. Чрез нейното прилагане ще се осигури „глътка въздух“ за производителите на вино, които поради пазарната криза и затруднените икономически отношения не могат да реализират своята готова продукция.

Василева припомни, че във връзка с пандемията Covid-19 бяха утвърдени и приеми по кризисните мерки за финансова 2020 година - „Застраховане на реколта” и „Събиране на реколтата на зелено”.

По думите й по мярка „Преструктуриране и конверсия на лозя“ предстои окончателно плащане за проектите, договорирани през 2019 година. Ангажираните средства са в размер на 12,9 млн. лева и ще бъдат изплатени също до 15 октомври т.г. Предстои отваряне на нов прием по нея от 17 до 21 август с бюджети за 2021, 2022 и 2023 финансови години.

Тя отбеляза, че към момента площите с лозя в страната са 60 862 ха. Положителна тенденция е, че 61 % от общата им площ са регистрирани за производство на вина със защитени наименования за произход (ЗНП) и защитени географски указания (ЗГУ). Това дава на производителите на вино изключително право да използват регистрираното име на своя продукт, както и специален знак върху опаковките на продукта, предлаган на пазара.

„За последните 3 години, от 2017 г. до сега, има регистрирани нови 31 винопроизводители, като общият им брой за страната е 294. Износът на български вина е постоянен и с положителен тренд на покачване.“, обяви заместник-министърът. Тя подчерта, че предвид ограниченото разпространение на коронавируса в страната през първото полугодие на 2020 г. нивата на износ на българско вино  се запазват в границите на предходните години. По някои традиционни направления като Китай е отчетен спад, който обаче се компенсира с увеличени продажби към страни от Европейския съюз.

Заявен е едва половината бюджет по мярката за кризисно съхранение на вино
5845
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини