Начало » Важно за фермера » Гори и екология
02.07.2020 г.

България кандидатства за европейска награда със старите си гори

Всеки жител на ЕС може да гласува
България кандидатства за европейска награда със старите си гори

Инициативата за опазване на старите гори в България се състезава за Европейската награда „Натура 2000”, съобщиха от пресцентъра на Изпълнителната агенция по горите. Номинацията е в категорията „Съгласуване на интереси и възприятия“. От 2 юни досега България е събрала вече 858 гласа, което извежда страната ни на 6-то място между 27-те финалисти. Всички европейски граждани могат да гласуват за своя финалист до 15 септември на следния уеб адрес: https://natura2000award-application.eu/finalist/4291 и да бъдат своеобразно жури на наградата. Засега се планира обявяването на победителите да се проведе в Брюксел на 14 октомври 2020 г.

Целта на наградите е да се насърчат и отличат най-успешните постижения в управлението на защитените зони от мрежата „Натура 2000“. По този начин се повишава осведомеността за мрежата от защитени обекти и нейната роля за опазване на европейското природно наследство, като в същото време се популяризират социалните и икономическите ползи.

През тази година за 5-ти път Европейската комисия отличава забележителни достижения в управлението и опазването по „Натура 2000“ – мрежата на Европейския съюз от защитени природни обекти. За участие бяха допуснати 79 кандидатури, получени от всички страни на общността и Великобритания, от които 27 бяха допуснати до финала. България е впечатлила журито с усилията на лесовъдите и природозащитниците, както и с политиките на държавата, насочени за защита и за подсилване значението на обществените и екологични функции на горите и в тази връзка – обявяването на 109 хиляди хектара от горските територии като гори във фаза на старост. Площта на обявената територия е 2 пъти по-голяма от общата площ на резерватите в страната. Горите са поставени под специален статут със заповед на министъра на земеделието, храните и горите през 2016 г., като се прилагат съответни режими за стопанисване с цел поддържане на определени структури и елементи на екосистемите, както и създаване възможност за динамика и развитие на насажденията до „гора във фаза на старост“. По този начин България е една от първите страни, която изпълнява своите задължения и отговаря на европейските директиви за местообитанията, с което гарантираме поддържането на благоприятен природозащитен статус за отделните видове местообитания в защитените зони по „Натура 2000”.

Инициативата за опазване на старите гори е добър пример за обединяване на усилия от страна на държавата и неправителствения сектор в името на природата. Някои общини като Ботевград, Севлиево и Кюстендил последваха примера на държавата и обявиха част от общинските гори като гори във фаза на старост за опазване. Това стана възможно и благодарение на двугодишните теренни проучвания за картиран на старите гори общинска собственост, осъществени по проект на WWF.

България кандидатства за европейска награда със старите си гори
5750
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Аргументите
Синдикалисти и организации в горския сектор – с обща позиция срещу преструктурирането на държавните предприятия
Дрезденският технически университет ще помага на МЗХ в управлението на горите и въглеродните емисии
Решения на Министерския съвет
Промени в наредбата за биогоривата и течните горива от биомаса
Среща
Горските се подготвят за сезона на пожарите
При проверки през февруари
Задържаха 4 каруци и 3 МПС при проверки в горите в централна северна България
Учени обсъдиха с агроминистерството приоритетите за биоразнообразието на горите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини