Начало » Новини » Страната
25.06.2020 г.

Фермерският фестивал в столичния „Младост 1А” става постоянен

Предстоящо
Фермерският фестивал в столичния „Младост 1А” става постоянен

Снимка: Биоселена

След четири успешни издания Фермерският фестивал „Произведено във фермата“, който се провежда всяка събора на паркинга пред супермаркет BILLA в жилищния комплекс „Младост 1 А”, става постоянен. Между 10 и 18 часа щандовете с проверени храни от производители ще бъдат отворени за потребителите.

Череши, боровинки, касис, първите малини – толкова е богато на плодове българското лято! Това и ще бъде изборът на фермерите тази събота, 27 юни. Ненадмината майсторка на сладка и сокове Денка Георгиева от село Исперихово, Пазарджишко ще демонстрира правенето на сладко по нейни изпитани домашни рецепти, които ще ви сподели. И разбира се, ще можете да опитате!

Партньорството между BILLA България и Фондация БИОСЕЛЕНА скъсява веригата на фермерските и занаятчийски храни, произведени в семейни ферми и занаятчии от селски райони и Натура 2000 зони. Фондацията и веригата обединиха усилията си за пряко предлагане на български храни на малки български семейни ферми и производители.

„Много сме щастливи, че BILLA България ни подадоха ръка, за да организираме втори Фермерски фестивал „Произведено във фермата“ в София! Първите четири събития бяха успешни и се надяваме, че заедно ще успеем да направим това съботно събитие популярно за жителите на Младост“, споделя управителят на Фондация БИОСЕЛЕНА д-р Стоилко Апостолов. „Някои от участниците във фермерския ни пазар вече преговарят за влизане в някои от магазините на веригата. Повечето ни производители са малки и по ред причини това е невъзможно. Затова и продължаваме да развиваме фермерските пазари –добра възможност за тях, както и за потребителите да имат достъп до качествени фермерски и занаятчийски храни!“

Фестивалът предлага разнообразни фермерски и занаятчийски храни на малки производители от различни райони страната със запазена природа: краве, овче, биволско и козе сирене, кисело мляко и кашкавал, прясно мляко, извара, масло, месни продукти от редки български породи говеда, биволи, овце и кози: луканка, пастърма саздърма и буркани с месо, сред които и единственото българско био телешко, мед и пчелни продукти, сладка и сиропи, яйца, занаятчийски хляб с квас, различни печива и сладкиши без захар и животински мазнини, ядки, вино, чай, сезонни плодове и зеленчуци, пресни и сушени билки и подправки, включително и екзотичния шафран, отгледан в Родопите, козметика, цветя и сувенири от дърво…  Много от храните са биологични.

Организаторите обръщат специално внимание на хигиенните мерки заради пандемията.

Традиционно Фестивалът  „Произведено във фермата“ се организира всяка сряда пред Министерството на земеделието от Фондацията за биологично земеделие БИОСЕЛЕНА, известна с дългогодишната си работа за скъсяването на веригата на фермерските храни и подкрепата за малки производители. Първото издание на Фестивала бе през лятото на 2017 година. Миналата година Фестивалът бе отличен с награда „Европа“ на Столична община за приноса му за социализиране на градски пространства в София.

Всички фермери и производители са регистрирани по наредбите 3 и 26 на Министерството на земеделието, храните и горите  или по Закона за храните. Много от тях в районите от Натура 2000  в Западна и Централна Стара планина са подкрепени от проекта „За Балкана и хората“ на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Фермерският фестивал в столичния „Младост 1А” става постоянен
6031
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Инициативи
Посетете фермерския пазар на 29 и 30 март в Кърджали
Място и дата
От март до май фермерският съюз организира изложения на местни продукти в шест града
Есента ухае на печена тиква и на всички благини на природата
Общо събрание
Попълнения в управителния съвет на фермерския съюз
КОПА – КОДЖЕКА
Фермерите в ЕС искат дерогации за някои от екологичните стандарти (ДЗЕС)
Искат среща със земеделския министър
Фермерски съюз с критика срещу орязаната подкрепа за автохтонните породи
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини