Начало » Новини » Страната
24.04.2020 г.

Администрацията с отговори на въпросите по училищните схеми

Фонд Земеделие
Администрацията с отговори на въпросите по училищните схеми

sinor

На сайта на фонд „Земеделие“ са публикувани отговори на въпросите, които вълнуват одобрените заявители и директорите на учебни заведения, свързани с еднократната доставка на плодове, зеленчуци и млечни продукти по двете европейски схеми „Училищно мляко“ и „Училищен плод“, въведена заради извънредното положение по повод пандемията от коронавирус (COVID-19).

Припомняме, че децата от детските градини и учениците до 4 клас ще получат еднократно пакети с плодове, зеленчуци, сирене и кашкавал, съгласно действащите правила и изисквания за качество, съхранение и доставка на продуктите. Двете училищни схеми не са разработени за изхранване на децата в учебните завадения, а имат за цел да възпитат трайни навици в децата да консумират пресни български плодове и зеленчуци и качествени млечни продукти, родно производство.

Ето и част от въпросите и отговорите.

Следва ли да спазват видовете продукти, съгласно предоставените графици от тях?

Заявителите следва да се съобразят със съгласуваните графици за доставки по чл.15 а от наредбата, като за еднократната доставка на продукти  следва да включат единствено броя доставки, които попадат  в периода 13 март- 13 май.За еднократната доставка на плодове и зеленчуци не се  прилага изискването на чл. 9, ал. 6 от наредбата да се разпределят най-малко 4 различни вида плодове и/или зеленчуци месечно

Какви продукти могат да бъдат доставени в периода 13 март – 13 май и как следва да бъдат опаковани?

В периода 13 март – 13 май 2020г. могат да се доставят всички плодове и зеленчуци включени в Приложение № 1а от наредбата и млечни продукти съгласно Приложение № 4, т. 5 - сирене и кашкавал в индивидуални опаковки за всяко дете или ученик от целевата група. Сиренето и кашкавалът се доставят от заявителите, предварително опаковани от производителя в индивидуални опаковки, в учебните заведения, от хладилни обекти, регистрирани по реда на чл. 12 от Закона за храните в деня на транспортирането и се разпределят на целевата група по реда, без забавяне.

Какви количества продукти мога да доставя в периода 13 март – 13 май 2020г.?

Количествата доставени продукти трябва да бъдат съобразени с броя деца и ученици в целевата група към съответното учебно заведение, допустимите количества на порциите посочени в Приложение № 2 и Приложение № 4, т. 5 от наредбата, и броя на доставки за периода, съгласно графика по чл.15а от наредбата.

Остава ли изискването за доставките, при които най-малко 1/3 от доставките да са на продукти, произведени от земеделски стопани, регистрирани по Наредба № 3 от 1999 г. за създаване и поддържане на регистър на земеделските стопани“?

Изискването за най-малко 1/3 от доставките да са на продукти, произведени от земеделски стопани, регистрирани по Наредба № 3 от 1999 г., остава да важи за всички извършени доставки за учебната година 2019/2020, но отпада изискването за 4 вида плодове и зеленчуци месечно, т.е могат да закарат само един вид.

Как следва да се разпределят доставените продукти за деца/ученици, които нямат възможност да получат продуктите?

Съгласно чл.14, ал.2, т.14 и ал.5, т.2 от Наредба за условията и реда за прилагане на схеми за предоставяне на плодове и зеленчуци и на мляко и млечни продукти в учебните заведения – Схема „Училищен плод“ и Схема „Училищно мляко“, директорите на учебните заведения предоставят продуктите по схемите само на включени в групата деца или ученици в класа, които отговарят на изискванията на чл. 8 от наредбата; когато част от децата или учениците отсъстват, доставените за съответния ден количества плодове и зеленчуци се разпределят между присъстващите в групата деца или в класа ученици, а доставените количества мляко и млечни продукти се разпределят между присъстващите деца или ученици в ден, различен от деня на доставката;

В тази връзка за прилагането на схемата за училищата при наложените ограничения за функциониране на учебните заведения (временното им затваряне), в условия на обявеното извънредно положение от 13 март 2020 г. в страната, при разпределянето на продуктите между деца извън училищата и детските градини, следва да бъдат прилагани правилата в духа на действащата нормативна рамка, а именно: при невъзможност част от децата или учениците да получат продуктите, те следва да бъдат разпределени на останалите деца и ученици от целевата група от учебното заведение.

Как следва да бъдат отчетени доставките на продукти в учебните заведения за периода 13 март – 13 май на извънредното положение?

Одобрените заявители, които извършват еднократна доставка в учебните заведения съгласно ал. 1, подават заявка за плащане в областната дирекция на ДФЗ по седалище или адрес на управление на заявителя в срок от 10 работни дни след извършване на доставката по ал. 1. Заявката е съгласно образеца, утвърден от изпълнителния директор на Държавен фонд „Земеделие“ по чл. 18, ал. 2от наредбата. Разглеждането на заявките се извършва по реда и при спазване изискванията на чл. 18, ал. 3, 4, 5 и 6 и чл. 19от наредбата.

Част II от заявката за плащане, следва да отчита всички доставени количества продукти в учебните заведения в периода 13 март – 13 май, като доставените количествата продукти следва да бъдат описани детайлно на различни редове, на планираните доставки по график.

Администрацията с отговори на въпросите по училищните схеми
7291
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
По схемата „Училищен плод”
Фирма осъди фонд „Земеделие“ за неплатени 766 000 лв. през 2019 г.
С активното участие на бранша
Работи се по нова стратегия за училищните схеми
По училищните схеми
Децата ще имат по-голям достъп до биологични плодове и зеленчуци от есента
Утвърдени са 5,9 млн. лева за възстановяване на ДДС по училищните схеми „Плод“ и „Мляко“
Отново актуализират цените по училищните схеми със закъснение
Защо земеделка продаде биологично отглежданите сливи за ракия вместо за българските деца
Важно за потребителите!
Биофермери питат как да снабдяват училищата с качествени плодове
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини