Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
17.03.2020 г.

Не пропускайте предцъфтежните пръскания!

Редувайте фунгициди с контактно и със системно действие
Не пропускайте предцъфтежните пръскания!

Зимата си отива. След многото топли и безснежни дни костилковите овощни видове излизат от покой. В някои райони в южната част на страната джанките масово цъфтят. Ще ги последват прасковите, кайсиите, вишните и черешите. Пробуждат се и някои семкови. Напъпване на круши има дори в по-високите полета към западната граница. По-късно това ще стане и при ябълките.

Между растенията и вредителите (причинителите на болести и неприятелите) има синхрон. Ето защо навременното пръскане с комбинация от фунгицид, инсектицид, а при необходимост и акарицид, е добро начало на растителната защита през новия вегетационен сезон.

Какво трябва да знаят за сливата професионалисти и любители овощари

При подходящи метеорологични условия стопаните трябва да действат още преди разтварянето на цветовете, когато се покажат като калпаче венчелистчетата. С напредването на вегетацията те оформят т. нар. цветен бутон. При ябълките и крушите важен ориентир е оформянето на т. нар. „миши уши”.

С употребата на продукти за растителна защита (ПРЗ) преди цъфтежа могат да бъдат атакувани едновременно много вредители. От насекомните неприятели внимание заслужават листогризещите гъсеници, черната сливова плодова оса, сливовата щитоносна въшка, листни въшки и др. Започва излюпването на червения овощен акар, презимувал като яйце по клоните на дърветата.

Употребата на фунгициди е полезна мярка срещу гъбните болести, известни като брашнести мани, срещу ранното кафяво гниене, срещу загиването на завръзите на дюлята, струпясването на ябълката и крушата и др. Специално внимание заслужава къдравостта по прасковата. Зимното пръскане с медсъдържащи средства е много полезно като предпазна мярка, но не е стопроцентова гаранция срещу проявата на болестта през вегетацията. Това налага употребата на системни фунгициди.

Големият брой вредители, които са различни като систематика и съответно като биология, налага консултирането със специалист по растителна защита при избора на пестицидите и тяхното смесване за приготвянето на разтвора за пръскане.

Червясването на черешите е предотвратимо

Зареждането и попълването на агроаптеката трябва да осигури наличност на фунгициди както с контактно, така и със системно действие. Редуването им не позволява селекционирането на устойчиви форми сред причинителите на болести. Това важи също за инсектицидите и акарицидите. Стопаните трябва да търсят продукти с различни активни вещества.

Доц. д-р Антоний Стоев,

ИПАЗР „Никола Пушкаров”, София

Не пропускайте предцъфтежните пръскания!
8014
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Грижи за ябълки, круши, дюли през март
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини