Начало » Новини » Страната
20.02.2020 г.

Двоен ръст в животновъдството за 5 години отчитат в Габровско

Близо 4 пъти са нараснали заявените по СЕПП площи със сливи в областта
Двоен ръст в животновъдството за 5 години отчитат в Габровско

Снимка: МЗХГ

За периода 2014-2018 г.  в област Габрово броят на  отглежданите кози почти се удвоява, съобщи заместник-министърът на земеделието, храните и горите Вергиния Кръстева на среща със земеделски производители, която е част от информационната кампания за директните плащания за 2020 г.,цитирана от дирекция „Връзки с обществеността и протокол“в министерството на земеделието, храните и горите. „През 2018 г. добивът на козе мляко нараства с 69% на годишна база, а този на овче и биволско мляко – съответно с 19% и 40%.  С 22% повече са заявените за директна подкрепа за 2018 г. овце-майки и кози майки спрямо 2014 г“, посочи Кръстева. В областта добре се развиват още птицевъдството и пчеларството. В рамките на разглеждания период броят на отглежданите птици и пчелни семейства се увеличава  също почти двойно. Отчита се чувствителен ръст и при производството на птичи яйца и пчелен мед, съответно с 48% и с 64%.

Заместник-министърът информира, че близо 85% от обработваемата земя в областта е заета със зърнени и маслодайни култури, предимно царевица, пшеница и слънчоглед.  През 2019 г. площите с маслодайни култури са с 36% повече спрямо 2014 г., а тези със зърнени култури - с около 7%.

Площите с трайни насаждения тук  нарастват с близо 12% за периода 2014 - 2019 г., като се отглеждат основно лешници, сливи и орехи. Кръстева подчерта, че за засилване на интереса към сектора допринася предоставяната директна подкрепа. „През 2018 г. заявените площи по СЕПП със сливи са над 3,5 пъти повече в сравнение с 2014 г., а тези с лешници – с 69%“., уточни тя.

 „Земеделските производители в област Габрово са получили финансова подкрепа с европейски и национални средства в размер на 136,4 млн. лв., което представлява близо 1% от общо предоставения в земеделието публичен ресурс за същия период“, обобщи заместник-министърът.

Стопаните бяха запознати  и с хода на преговорния процес на ниво ЕС за Общата селскостопанска политика след 2020 г. Кръстева призова присъстващите над 150 земеделски стопани за активен диалог и поставяне на въпроси, касаещи новия програмен период.

В Стратегическият план по новата ОСП ще влязат директните плащания, мерките по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) и секторните програми – пчеларство и винарство, заяви на свой ред Мария Христова, ръководител на Координационната група за ОСП след 2020 г., сформирана към МЗХГ. „2021 г. ще бъде преходна за земеделските производители. Ще се прилагат старите мерки с нов бюджет.“, посочи Христова. Тя уточни, че  30% от бюджета на бъдещата ПРСР ще бъде насочен за агроекология и климат, биологоично производство и хуманно отношение.

Пред земеделските производители експерти на МЗХГ разясниха още и новите моменти в законодателството в сектор „Животновъдство“. Те представиха мерките за биосигурност, както и новата пчеларска програма, която стратира на 24 февруари. Производителите бяха запознати и с предстоящите приеми по ПРСР и компенсаторните мерки.

Двоен ръст в животновъдството за 5 години отчитат в Габровско
4184
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини