Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
13.02.2020 г.

Заявени са проекти за над 10 милиона лева по схемата за инвестиции в растениевъдството

Приемът на заявленията приключва на 28 февруари
Заявени са проекти за над 10 милиона лева по схемата за инвестиции в растениевъдството

По схемата „Помощ за инвестиции в материални активи в земеделски стопанства, свързани с първично производство на растениевъдна земеделска продукция“  вече са заявени 130 проекта за над 10,5 млн. лв. от отварянето на приема на 3 февруари, стана ясно на информационната кампания за директните плащания за 2020 г. в Русе, съобщиха от министерството на земеделието, храните и горите. „Тази информация е важна за земеделските производители, особено и за региона, където активно е застъпено овощарството. Точна това е целта на нашата кампания, която върви в цялата страна – да представяме пред Вас актуална информация и възможностите за подпомагане по различни схеми и мерки. За нас е много важно да работим в диалог с Вас, да имаме обратна връзка и очакваме предложения по новата Обща селскостопанска политика (ОСП)“, заяви заместник-министърът на земеделието, храните и горите Вергиния Кръстева при откриването на кампанията.

За настоящата година бюджетът по схемата за инвестиции в растениевъдството е увеличен 4 пъти в сравнение с миналата година и е в размер на 18,6 млн. лв., угочни Дора Ненова от дирекция „Държавни помощи“ в МЗХГ. Ненова припомни, че заявления по схемата ще се приемат до 28 февруари  в областните дирекции на ДФ „Земеделие“. Голяма част от постъпилите проекти към момента са за изграждане на съоръжения за защита от слани и градушки, отбеляза тя.

На свой ред Кръстева представи данни за развитие на земеделието в Русенска област. „През 2019 г. се отчита чувствително нарастване на площите в областта, заети с технически култури, и над 2 пъти на площите с трайни насаждения спрямо 2014 г.“, обяви тя. Обработваемата земя заема близо 92% от използваните селскостопански площи в областта, а площите със зърнени и маслодайни култури представляват близо 94% от обработваемата земя в област Русе, като най-силно застъпени са пшеницата, царевицата, слънчогледът и рапицата, посочи заместник-министърът. По думите й заявените за подпомагане по СЕПП през 2018 г. площи с нахут нарастват с 62% на годишна база. Увеличават се и заявените площи с царевица за зърно – с 25%, с винени лозя - с 8%, с рапица – с 5% и с орехи – с 3%.

„В сектор Животновъдство най-значимо е свиневъдството – около 16% от всички свине в страната през 2018 г. се отглеждат в област Русе. В областта се отглеждат и над 6% от птиците и от пчелните семейства в страната. За периода 2014 – 2018 г. броят на пчелните семейства се увеличава с близо 48%, на биволите – с близо 42%, на птиците – с около 25%, на свинете – с 3,5%.“, изтъкна Кръстева. Тя посочи, че през 2018 г. общият брой на овцете и козите, заявени за подпомагане по схемите за директни плащания в областта, бележи ръст от 15% спрямо 2014 г.

Земеделските производители в област Русе са получили финансова подкрепа с европейски и национални средства в размер 532,7 млн. лв. за периода 2014-2019 г., което представлява 3,5% от общо предоставения в земеделието в страната публичен ресурс за същия период, бе отчетено на срещата.

Пред над 150 стопани от областта експерти на МЗХГ разясниха и новостите около предстоящите приеми по Програмата за развитие на селските райони и Програмата за морско дело и рибарство през 2020 г. Земеделските производители бяха запознати и с новите моменти в законодателството в сектор „Животновъдство“, както и с хода на преговорния процес на ниво Европейски съоюз за ОСП след 2020 г.

Заявени са проекти за над 10 милиона лева по схемата за инвестиции в растениевъдството
7494
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Предстои да се изготвят указания за кандидатстване за помощта
ДФЗ одобри 3 млн. лева за застраховки на продукцията в сектор „Растениевъдство“
Парите ще се дават за 1 екземпляр, не за стопанство
Одобрени са 47,5 млн. лв. по de minimis за животновъди и растениевъди
За да могат всички кандидати да получат подпомагане
Вдигат бюджета по схемата за инвестиции в растениевъдството с над 3 милиона лева
Решения на Министерския съвет
Държавата влага 3 млн. лева в интелигентно животновъдство и растениевъдство
Документи се подават в областните дирекции на ДФЗ до 8 април
Започна приемът по схемата за инвестиции в растениевъдството
От началото на годината
С над 3 милиона лева са подпомогнати изпълнени проекти за инвестиции в растениевъдството
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини