Начало » Новини » Света
04.11.2019 г.

Новият еврокомисар ще работи за равни заплати между мъжете и жените в ЕС

Политики
Новият еврокомисар ще работи за равни заплати между мъжете и жените в ЕС

sinor

Заплащането за труда, което жените в Европейския съюз получават, продължава да е средно с 16 % по-малко от това на мъжете и това представлява слабо подобрение спрямо 16,2 %, каквито са данните през миналата година. Именно затова и новият еврокомисар Урсула фон дер Лайен ще работи в посока за активно намаляване на тази разлика, съобщиха от пресцентъра на ЕК.

Тази година Европейският ден на равното заплащане се пада на 4 ноември и с него се отбелязва денят, в който жените символично престават да получават заплащане за разлика от своите колеги мъже.

В навечерието на този символичен ден първият заместник-председател на Комисията Франс Тимерманс, комисарят по въпросите на заетостта, социалните въпроси, уменията и трудовата мобилност Мариан Тейсен и комисарят по въпросите на правосъдието, потребителите и равнопоставеността между половете Вера Йоурова се обединиха около становището, че принципът на равно заплащане е включен в европейските договори още преди 60 години, но въпреки това във всекидневието на жените навсякъде в Европа реалността продължава да не съответства на законодателството.

Жените в Европа все още работят два месеца без заплащане в сравнение с колегите си мъже, а напредъкът е твърде бавен. Въпреки че през последните пет години предприехме някои стъпки в правилната посока, трябва да се направи повече и да се действа по-бързо. Гражданите ни очакват от нас по-добри резултати.

Деветдесет процента от европейците, както жени, така и мъже, считат, че е неприемливо жените да получават по-ниско заплащане от мъжете за една и съща работа. Всъщност 64 на сто от европейците са заявили, че подкрепят публикуването на средните заплати по вид длъжност и пол в тяхното предприятие.

"Прозрачността в заплащането ще помогне да се справим с първопричините за разликата в заплащането на жените и мъжете, заедно с други решения като възможността за равно разпределяне на отговорностите за полагане на грижи между жените и мъжете, която новата Директива на ЕС относно родителския отпуск и отпуска за лица, полагащи грижи, позволява", посочва Тайсен.

Затова от ЕК приветстват обявените от новоизбрания председател Урсула фон дер Лайен мерки, въвеждащи правнообвързващо изискване за прозрачност в заплащането, които ще бъдат предложени през първите 100 дни от новия мандат на Комисията.

Факторите, на които се дължи разликата в заплащането на жените и мъжете, са многобройни:

- жените по-често работят на непълно работно време, сблъскват се с корпоративния „стъклен таван“, работят в по-ниско платени отрасли или често трябва да поемат основната отговорност в грижата за своите семейства. Един от начините за справяне с тези фактори е подобряването на равновесието между професионалния и личния живот на работещите родители и на лицата, полагащи грижи. За тази цел през април 2017 г. Комисията направи предложение, което бе одобрено от Европейския парламент и от Съвета през януари 2019 г. .

- разликите в заплащането зависят от свързаните с пола стереотипи и дискриминация. Относителната тежест на тези причини не може да бъде разбрана, ако няма по-голяма прозрачност в заплащането.

- на равнището на ЕС през последните 5 години Комисията „Юнкер“ предприе различни инициативи. През 2014 г. Комисията прие препоръка относно укрепването на принципа на равното заплащане на мъжете и жените чрез насърчаване на конкретни мерки за прозрачност, STATEMENT/19/6192 включително правото на информация, одити на заплащането, докладване относно заплащането, включване на въпроси, свързани с равното заплащане, в колективното трудово договаряне.

В доклада от 2017 г. за изпълнението на Препоръката се констатира недостатъчно изпълнение и ефективност на мерките.

През ноември 2017 г. Комисията стартира План за действие на ЕС за преодоляване на разликата в заплащането на жените и мъжете. В Плана за действие се възприема цялостен подход и се обръща внимание на всички различни първопричини за разликата в заплащането на жените и мъжете, включително чрез подобряване на прозрачността.

Досега бяха отпуснати 14,2 милиона евро за финансиране на проекти за борба със стереотипите по отношение на професионалното ориентиране и избора на професия, за мястото на жените във вземането на решения и в равновесието между професионалния и личния живот, за преодоляването на неравенството между половете в рамките на живота, както и за начините за справяне с разликата в заетостта, заплащането и пенсиите.

От януари до април 2019 г. Европейската комисия проведе обществена консултация, за да събере мнения от широк кръг заинтересовани страни относно функционирането и прилагането на законодателството на ЕС, свързано с равното заплащане. Обобщените резултати са достъпни онлайн.

Понастоящем Европейската комисия работи по оценката на принципа на равно заплащане, която е посочена в Плана за действие като един от конкретните резултати.

Освен това Европейската комисия публикува и преглед на националната и европейската съдебна практика и на добрите практики в областта на равното заплащане на жените и мъжете, които представляват конкретен резултат в рамките на Плана за действие що се отнася до привличането на общественото внимание върху разликата в заплащането на жените и мъжете и информирането във връзка с нея. Те дават представа за функционирането на равното заплащане, като също така показват пропуските в прилагането на принципа на равно заплащане на практика.

Новият еврокомисар ще работи за равни заплати между мъжете и жените в ЕС
5552
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Обяви
ДФЗ търси финансов експерт за определяне на месечните заплати
Повечето служители в Изпълнителната агенция за борба с градушките са на минимална
Земеделското министерство иска средства за увеличаване на заплатите
Правителството отпусна допълнителни 8 милиона лева за заплати в БАБХ и ИАГ
Решения на Министерския съвет
Кабинетът гласува нови З млн. лева за заплати в Селскостопанска академия
Бюджет 2023 г.
От 1 август вдигат заплатите в БАБХ и агенцията по горите - между 10 и 15 на сто
Пред Федерацията на независимите синдикати
Събев: Риск е, че заплатите в земеделието нарастват по-бавно от други сектори на икономиката
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини