На 25 септември организаторите на традиционния Фермерския фестивал пред министерството на земеделието ще изненадат потребителите с необичайно шоу с хранителна лаборатория "Да готвим без остатък"!, което освен вкусно обещава да бъде и много полезно.
В основната демонстрация в 12 часа специален гост ще бъде младият шеф-готвач Йордан Касабов от Chefs Club Sofia, който по проекта „Твоята храна“ ще покаже интересни рецепти с фермерски храни от фермерския пазар, но с максимално използване на хранителните продукти. Пред очите ви шеф Йордан ще направи сладко от корите на диня. Ще опитате и калипетровска туршия от кора на диня.
Фестивалът на „Произведено във фермата“ се организира от Фондацията за биологично земеделие Bioselena / Биоселена всяка сряда от 10,00 до 18,00 часа пред Министерството на земеделието. За това издание фондацията си партнира с Economedia по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия.
По традиция този фестивал предлага разнообразни фермерски и занаятчийски храни на малки производители от страната: краве, овче, биволско и козе сирене и кисело мляко, кашкавал, мед и пчелни продукти, сладка и сиропи, яйца, прясно месо, занаятчийски хляб, ядки, печена тиква и тиквени семки, био вино, био оцет, био чай, био гъби шийтаке, отгледани върху дъбови, трупи, сезонни плодове и зеленчуци, пресни и сушени билки и подправки, козметика, цветя…Редовно гостуват производители на сувенири и бижута.
Всички фермери и производители са регистрирани по наредбите 3 и 26 на Министерството на земеделието, храните и горите или по Закона за храните.