Съществуват два стадия на зрелост на пипера – техническа и биологична. При техническата плодовете са все още зелени и твърди, но престават да растат, а семената са напълно узрели. Биологичната зрелост настъпва по-късно – около 20-30 дни след техническата. Ако този процес се забави, тогава трябва да се изчака и да се потърсят причините за закъснението.
Сладкият пипер може да се прибира и съхранява в техническа зрелост, като не губи полезние си качества, но лютият е добре да се откъсва от храста само когато е напълно съзрял.
Пиперът е култура, която е много чувствителна към околната среда, а когато условията не са подходящи, може даопадат цветовете и завръзите и да престане да плододава.
Особености на съзряването
Много са факторите, които оказват влияние на съзряването:
1. Киселинността на почвата има важно значение за съзряването. Оптималният баланс е рН 6,0-7,0. Пиперът не се чувства добре на глинести почви и когато те са пренаситени с азот.
2. Температура на въздуха – пиперът е топлолюбива култура, но оптималните дневни трябва да бъдат 25-30 градуса, а нощните да не падат под 15 градуса. Прегряването също крие много рискове, защото плодовете не узряват, а изгарят.
3. Влажност – тук е много важно да се намери балансът, защото пиперът е култура, която трудно понася не само засушаването, но и преполиването. Желателно е при поливане да не се мокрят листата, а за задържане на влагата се прибягва до повърхностно разрохкване и мулчиране.
4. Светлина – парадоксално, но прекалената осветеност може да навреди на растенията. Пиперът се отнася към растенията на „късия ден“ и се чувства най-добре при продължителност на деня 12 часа. По време на плододаване е важно на листата и плодовете да попада достатъчно ултравиолетова светлина.
5. Подхранване – пиперът се нуждае от калий на всички етапи на развитие. Може да се използва минерален тор или дървесна пепел (зависи от предпочитанията), но този елемент играе важна роля за цъфтежа, формирането и съзряването на плодовете, независимо дали растат в оранжерия или на открито.
Как да помогнем на пипера да „налее“ и узрее на растенията?
При сортовете с висока родливост или с едри плодове това е наложително, а също така при по-ранно застудяване или друго нарушаване на горните условия. Често се случва така, че вместо да зреят, чушките започват да потъмняват.
Мерките, които можем да вземем, са лесни:
– отделяне на всички цветоноси, които се намират на растенията, но запазване листата, защото растенията имат нужда от тях;
– отстраняване на всички малки и деформирани завръзи (те могат да се използват за различни кулинарни цели) и оставяме само тези, които могат още малко да наедреят до преминаване на етап техническа зрелост, защото прекомерното плододаване забавя значително развитието;
– подхранване с калий;
– използване на покривни материали за повишаване на тепературата.