На обществен форум на 1 април 2019 г. в София стартира проектът „Повишаване на гражданското участие в процесите на формулиране, изпълнение и мониторинг на политики и законодателството свързано с оценката на риска по хранителната верига”. Проектът е за 12 месеца и е финансиран по Оперативна програма „Добро управление” и съфинансиран от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд. Изпълнява се от Фондация „Научноизследователска организация за интеграция и сътрудничество” (НОИС), която се занимава с научноизследователска работа в различни сектори на земеделието. Партньорската организация по същия проект е Центърът за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ). По този повод разговаряме с Д-р Евгени Макавеев, директор на Дирекция „Комуникация на риска, обучение и контактен център“ в ЦОРХВ
Д-р Макавеев, каква организация е Центърът за оценка на риска по хранителната верига и с какво се занимава?
Центърът е сравнително нова организация – учредена е със специален закон през 2016 г. Той е правоприемник на Центъра за оценка на риска към Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), но сега вече е част от структурата на Министерството за земеделието, храните и горите (МЗХГ). По този начин се гарантира независимост и безпристрастност, когато се прави научна оценка на риска по цялата хранителна верига, и самостоятелност спрямо институции, които отговарят за управлението на риска по хранителната верига. Това разграничение е регламентирано в Европейския съюз със създаването на Европейски орган по безопасност на храните (ЕОБХ) в началото на 2002 г. На практика в Европейския съюз се установяват общи принципи и изисквания на законодателството в областта на храните.
Основната дейност на Центъра за оценка на риска по хранителната верига е да извършва независима научна оценка на здравето на животните и на растенията, както и на качеството на растителните продукти, растителния и животински репродуктивен материал и на безопасността на храните и фуражите. Центърът е компетентният орган в България, когато се пускат на пазара продукти за растителна защита – отговаряме за процедурите по одобряване, подновяване и преразглеждане на одобрението на активни вещества, антидоти (противоотрови) и синергисти (засилващи действието на активните вещества).
Центърът функционира като умален модел на Европейския орган по безопасност на храните, като покрива всички области на неговата компетентност – здравеопазване на животните, хуманно отношение и репродукция на животните; биологични опасности; здраве на растенията; продукти за растителна защита и техните остатъци; генномодифицирани организми; химически замърсители; материали в контакт с храни и ензими; добавки в храни и хранителни добавки; фуражни добавки; диетични храни, хранене, алергени и храни със здравни претенции.
А какво представлява Европейският орган за безопасност на храните?
Оценката на риска в Европейския съюз се извършва от независима структура, създадена с Регламента за общото законодателство в областта на храните – Европейския орган за безопасност на храните (ЕОБХ). Основната му функция е да предоставя научни становища по искане на Европейската комисия, на държавите членки, на Европейския парламент, както и по собствена инициатива. Мандатът му е широкобхватен и покрива всички въпроси, които имат пряко или косвено въздействие върху безопасността на храните и фуражите (включително оценка на подадени за одобрение различни вещества), здравеопазването на животните и хуманното отношение към тях, здравето на растенията, хранене на човека и въпроси, свързани с генетично модифицирани организми.
На кого Центърът (ЦОРХВ) в България предоставя информация за рискове по хранителната верига?
Предоставяме информация и комуникираме със засегнатите и заинтересованите страни, в това число и с компетентните органи, които имат отношение към хранителната верига. Нашият център разработва мерки за справяне с проблемите, свързани с безопасността по хранителната верига.
Ние поддържаме мрежа от организации и структури, осигуряващи информация, поддържаме националната база данни за заинтересованите страни и за експертите по различните направления от хранителната верига.
Разкажете повече за проекта „Повишаване на гражданското участие в процесите на формулиране, изпълнение и мониторинг на политики и законодателство”.
По изпълнението на този проект Центърът е партньор на Фондация „Научноизследователска организация за интеграция и сътрудничество”.
Проектът трябва да изработи механизъм, чрез който да се осигури прозрачност на процеса на оценяване на риска по хранителната верига. Това ще повиши доверието на потребителите и на широката общественост към работата на Центъра и ще допринесе за легитимността му в очите на обществото.
Общата цел на проекта е насочена към повишаване на гражданското участие във формулирането, изпълнението и мониторинга на политиката и законодателството в сферата на безопасността на храните и оценката на риска. Стремим се към партньорско управление съвместно с гражданите и бизнеса, като прилагаме добри практики и иновативни решения в тази насока.
Управлението на администрацията може да стане по-открито и отговорно чрез създаване на Регистър на заинтересованите страни в сферата на безопасността на храните и риска по хранителната верига, както и чрез провеждане на широка информационна кампания.
Предлагаме работещ механизъм за отправяне на препоръки: как да се подобри нормативната база, как да се въведат добри практики и как да се осигури обратна връзка и оценка от страна гражданите и бизнеса за действията на Центъра за оценка на риска по хранителната верига.
Какви конкретни дейности ще предприемете по проекта?
Проучваме добри практики и иновативни решения, свързани с подобряване на гражданското участие в процесите на формулиране, изпълнение и мониторинг на политиката и законодателството в сферата на риска по хранителната верига.
Разработваме механизъм и инструментариум за обратна връзка и оценка от страна на гражданите и бизнеса относно действията на ЦОРХВ при оценката на риска.
Планираме съвместни действия между администрацията и неправителствени организации, за да приложим новата европейска политика и законодателство в тази сфера.
Организираме също широка информационна кампания, за да научи обществото за възможностите за гражданско участие в политиката в сферата на риска по хранителната верига.
Какъв е конкретният механизъм за това гражданско участие?
Разработваният механизъм и свързания с неговото прилагане инструментариум може да бъде проследен и на ниво Европейски съюз, и на национално ниво. Предложеният през май 2018 г. проект на Регламент за цялостно преразглеждане на европейската политика за безопасност на храните се основава на 4 основни стълба, по които следва да бъдат проведени целенасочени законодателни промени. Четвъртият стълб е формулиран от Европейската комисия като „Подобряване на комуникацията на риска”. На национално ниво се насочихме към осигуряване на открит диалог със заинтересованите страни – граждани, публични органи, НПО, бизнеса (селскостопански производители, търговци в сектора на хранителната промишленост и др.). А заедно с това разработваме ефективни начини за обмен на информация за риска по хранителната верига между публичните институции, НПО сектора, бизнеса и обществеността. Целта е да се повиши общественото доверие към приемливостта на политическите решения, свързани с управлението на рисковете по хранителната верига.