Да се отстраняват или не листата на пипера е въпрос, вълнуващ производителите - особено при активно нарастване на зелена маса. Страховете се пораждат от факта, че при интензивно разрастване растенията не са склонни да цъфтят и дават плодове. Премахването на листата на пръв поглед изглежда като идеален начин за насочване на енергията към плододаване.
Решението съвсем не е толкова просто, защото премахването на голям брой листа може не само да донесе полза, но значително да влоши състоянието на пипера и това е свързано с фотосинтезата и обмяната. Мнението на специалистите, работещи в тази насока, съчетано с опита, дава най-добрите резултати.
Пиперът наистина се нуждае от премахване на част от листата. Това може да донесе реални ползи и да стимулира плододаването, но трябва да се прави разумно и при спазване на определени правила. Много важно е да се знае коя част от листата и на кой етап трябва да се отстраняват.
Кои листа на пипера трябва да се премахват?
1. Старите листа
Долните листа на пипера с времето пожълтяват и умират. Това е съвсем нормален процес, който не се дължи непременно на заболяване или недостиг на хранителни вещества. Те трябва да се премахнат, защото растенията нямат полза от тях, а черпят сили до пълното им отмиране.
2. Болните листа
На задължително отстраняване подлежат листата, върху които има забележими прояви на заболяване, а също и тези, които са нападнати от вредители.
И разбира се, след премахване на листата, не трябва да се забравя третирането с подходящи препарати за болести и вредители.
3. Листата, растящи във вътрешността
Пиперът е растение с доста пищна корона, нуждаеща се често от разреждане, защото голямото количество листна маса препятства проникването на светлината и въздуха, което може сериозно да забави развитието му.
Необходимо е своевременно да се отстраняват листата, растящи във вътрешността и уплътняващи короната.
4. Формиране на короната
Някои сортове пипер се нуждаят от задължително формиране на короната. Това позволява да се ограничи развитието на главното стъбло и да се пренасочат силите към развитието на страничните разклонения, на които ще се формират повече плодове.
Високостеблените сортове пипер обикновено се прищипват на височина 120 см, но подходът е индивидуален. Пиперът е култура с по-слабо развита и повърхностна коренова система и когато съществува опасност за растенията, тогава върховете могат смело да се премахнат много по-рано. От това не би последвало нищо нежелателно.
Нискостеблените сортове не се нуждаят от прищипване на върховете, но отстраняването на част от листата е общовалидно.
Специалистите съветват да не се премахват листата на пипера до встъпването му във фаза на плододаване (изключение правят пожълтелите и допиращи се до почвата). Постепенно трябва да се отделят всички колтуци и листа, намиращи се под първото разклонение на главното стъбло. Това е наложително за всички сортове пипер.
5. Страничните издънки
Страничните разклонения, които дават изобилна листна маса, но не формират завръзи е нужно да се отстраняват. Те черпят голяма част от енергията на растенията и затрудняват достъпа на светлина и проветряването.
За високораслите сортове съществуват схеми, по които се извършва формирането и отстраняването на част от страничните разклонения.
Идеалното съотношение между листа и плодове е 2 към 1 – всеки плод се нуждае от два листа.
Съобразяването със сортовите особености на растенията е много важно.
В какви случаи отстраняването на долните листа на пипера може да бъде вредно?
Отстраняването на долните листа е възможно вместо полза да причини вреда на растенията когато:
– пиперът се отглежда в много топли и сухи региони и наличието на повече листа благоприятства съхраняването на влагата (изключение правят пожълтелите и влизащи в съприкосновение с почвата листа);
– когато отделните растения са болни и особено ако заболяването има инфеккциозен характер – в такива случаи се налага отстранването на целите растения.