Начало » Новини » Света
09.07.2019 г.

Габриел: Предлагаме програма за киберсигурност за Западните Балкани с 8 милиона евро бюджет

Инициативи
Габриел: Предлагаме програма за киберсигурност за Западните Балкани с 8 милиона евро бюджет

Българският еврокомисар за цифровата икономика и общество Мария Габриел постави в Брюксел началото на първия цифров диалог ЕС-Западни Балкани, анонсиран от комисаря по време на цифровата асамблея през 2018 г. в София. Диалогът ще бъде ежегодно събитие и ще служи като платформа за отчитане на постигнатото по Цифровата програма за Западните Балкани - с очертаване на бъдещите действия.  В първото издание на диалога се включиха ресорни министри и зам.-министри от шестте балкански държави и експерти от Европейската комисия, съобщиха от пресцентъра на ЕК.

„Регионалното споразумение за роуминга, което влезе в сила на 1 юли, е едно от първите важни постижения, приключило в рамките само на една година. Това споразумение проправя пътя за нов процес за намаляване на таксите за роуминг между Западните Балкани и ЕС. Разходите за роуминг в региона бяха намалени значително и варират от 65% за изходящи обаждания до 78% за пренос на данни. През януари 2020 г. ще има допълнителни намаления. С политическата декларация на лидерите от Западните Балкани за подкрепа на Цифровата програма за региона, която подписаха преди година в София, беше демонстриран силен политически ангажимент и сега регионът е много по-видим на цифровата карта“, заяви при откриването на форума комисар Мария Габриел.

За подпомагане внедряването на широколентов достъп до интернет бяха предоставени 30 милиона евро от Инвестиционната рамка за Западните Балкани. Вече се изпълняват няколко проекта - миналата година стартира един с Албания, започват проекти също със Северна Македония и Черна гора.

Напредва и сътрудничеството по отношение на киберсигурността – в държавите от Западните Балкани тече процес за привеждане в съответствие с европейската Директива за мрежова и информационна сигурност и се работи по партньорството с Европейската агенция за киберсигурност ЕНИСА.

По време на Европейската седмица на програмирането през 2018 г. в Западните Балкани бяха проведени над хиляда събития – три пъти повече от предходната 2017 г. Стартъп мрежата за Западните Балкани, чието начало комисарят постави в София през ноември 2018 г., се разгръща и през март представи препоръки за насърчаване на връзките с европейската предприемаческа екосистема. Цифровата програма подкрепя и разгръщането на цифрови иновационни хъбове – днес в Западните Балкани функционират шест центъра, а шестнадесет са в процес на подготовка.

Комисар Мария Габриел очерта и няколко ключови области и бъдещи нови инициативи. В края на юли 2019 г. например ще бъде представена многонационална програма за изграждане на капацитет за киберсигурност в Западните Балкани. Бюджетът на програмата е 8 милиона евро и ще бъде насочен за засилване на кибернетичната устойчивост на региона, за ефективен отговор на предизвикателствата и рисковете от кибератаки. Изпълнението на програмата се очаква да започне през 2020 г. Други конкретни теми за бъдещи действия, които комисарят открои, са въвеждането на 5G, развитието и използването на изкуствен интелект, блокчейн, разширяването на стартъп мрежите, повече цифрови иновационни хъбове и инициативи за цифрови умения.

Габриел: Предлагаме програма за киберсигурност за Западните Балкани с 8 милиона евро бюджет
9598
 

Последни материали
Виж
Важно за фермерите!
EК одобри 16 млн. лв. българска държавна помощ за напояване през 2024 г.
Интересни сравнения в производството на пресни и оранжерийни зеленчуци
Доматите в оранжерии упорито изместват полското производство
Вирусът на птичи грип се е адаптирал към бозайници
САЩ въвежда извънредни мерки за ограничаване на птичия грип по говедата
Унгария остави в сила забраната за внос на селскостопански продукти от Украйна, въпреки решението на ЕП
Гълъби по манастирски
Сделките на зелено и при останалите зърнени и маслодайни култури
За една седмица фючърсите при пшеницата поскъпнаха с 3 евро на тон
Свързани материали
Виж
Християнски празници
На Благовещение раздайте на съседи и близки пита с мед
Утре пристига европейският главен прокурор Лаура Кьовеши, ще има среща с премиера Денков
Християнски празници
Успение на Света Богородица е, да се помолим за здраве!
WWF и Сдружение за дива природа БАЛКАНИ
Артисти и учени се включват в проекта за защита на Драгоманското блато
Мария Габриел
Препоръки за повишаване на цифровото образование в Европа
Мария Габриел на форум в Брюксел
ЕК отпуска 170 млн. евро за иновационни долини
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини