Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
18.06.2019 г.

Трябва ли да се премахват листата на патладжана – за и против

Трябва ли да се премахват листата на патладжана – за и против

Патладжанът е южна култура, имаща високи изисквания към условията на отглеждане. Той се развива добре само в качествено обработена, богата на хранителни вещества и рохкава почва с неутрална реакция. Обича подхранване, но не и пренаторяване, не се чувства добре на суша, но не понася излишната влага. С добро познаване на нюансите на агротехнологията е възможно да се получи значителна по количество и качество реколта. Един основен въпрос, занимаващ както опитните градинари, така и специалистите агрономи е: трябва ли да се премахват листата на патладжана и ако да, то кога и как е най-добре да се направи?

Защо е необходимо да се премахват листата на патладжана?
Когато растенията са засадени в плодородна почва, каквато им харесва, те се развиват бързо, образуват едри листа, разрастват се на ширина и започват активно да формират странични разклонения (колтуци). Ако са  разположени близо едно до друго, то скоро започват взаимно да се засенчват. В този случай е оправдано отделянето на излишните листа, защото те закриват и цветовете от слънцето, а щом са в сянка те не формират завръзи. Слънчевите лъчи задължително трябва да огряват цветовете.
Премахването на листата ще позволи на растенията да развият по-силна коренова система, тъй като голяма част от хранителните вещества са насочени към тях. Наложително е и отстраняването на страничните разклонения и прищипването на върховете, което ще даде възможност за  формиране на по-голям брой плодове.
Когато растенията закъсняват с цъфтежа, а развиват листна маса, тогава отрязването на 2-3 листа ще застави растението да активира  образуването на цветове и плодове.
Премахването на листата осигурява по-свободен достъп до растенията при грижите за тях – улеснява окопаването и поливането, а също и обработването с препарати срещу болести и вредители при необходимост.

Да късаме ли долните листа на зелето?

Отделянето на листата до първия завръз ще насочи хранителните вещества към съзряването на плодовете и ще ускори този процес. Премахването на листата и страничните разклонения задължително се извършва с дезинфекцирана ножица.

Какво казват противниците?
Те смятат, че листата закриват плодовете на патладжана от пряката слънчева светлина и ги предпазват от прегряване, а освен това при премахване на листата се нараняват растенията и се създават условия за развитие на различни болести.
Когато растенията са разположени на прилично разстояние едно от друго и едрите листа не ги засенчват, а също не създават неудобство при грижите за тях, тогава не се налага отстраняването им. В този случай се допуска премахването само на тези листа, които закриват цветовете.
Независимо от различните гледни точки, пожълтелите и болни листа, както и нападнатите от акари, листни въшки и други вредители задължително се премахват. Те се изнасят или изгарят, а растенията се обработват с подходящи препарати

 

Трябва ли да се премахват листата на патладжана – за и против
18874
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Методи за комплексен предзимен контрол на колорадския бръмбар
Патладжани с чесън и лук
Кюфтета от тиквички и патладжани
Практично
Ето как да решите проблемите с пипера и патладжана
Свинско месо с патладжани
Полезни съвети
Как да отглеждаме патладжани
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини