Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
02.06.2019 г.

Китай застила пътя към България с рози

Маските за лице с розово масло и розова вода са хит на китайския пазар
Китай застила пътя към България с рози

Производството на рози в България е изгоден бизнес, като страната произвежда средно 3 тона розово масло годишно, а това е около половината от световното търсене, се посочва в материал на китайската информационна агенция „Синхуа”. Град Казанлък пък се намира в центъра на българската Долина на розите и всяка година през първия уикенд на юни тук се провежда Празникът на розата със събиране на цвят, хора и парад след избора на "Царицата на розите", въвежда агенцията своите читатели в обстановката.

Китайската инициатива „Един пояс и един път” обикновено се свързва с мащабни инвестиции в инфраструктурата и търговията, но за предприемача Михаил Михайлов перспективата за присъединяването към нея е буквално застлана с рози. Михайлов се сдружил с китайски партньори, за да произвежда маски за лица – традиционен метод за грижи за лицето в Китай – от листчетата на розовите цветове, с които България е прославена. Овлажняващата маска българо-китайско производство се препоръчва за нанасяне на лицето само за 15-20 минути за разлика от овлажняващите кремове, които обикновено се втриват в кожата. С маската ефектът е много по-добър, тъй като всички необходими съставки попиват сами в кожата без втриване, обяснява бизнесменът. Розовата вода и розовото масло съдържат около 400 активни полезни съставки и ефектът им е изключително силно изразен, уточнява той.

По думите му професионалните козметици били „силно впечатлени от тази комбнация от наподобяващ коприна слой с розово масло или 100-процентна розова вода”, изтъква Михайлов. „Съчетанието на българските рози със съвременните технологии и китайската традиция в използването на козметиката за лице се оказаха истински хит за купувачите”, коментира той.

Маслодайната роза е донесена в България от Близкия Изток преди над 300 години и оттогава производството на розово масло в страната се развива и набира скорост, отбелязва „Синхуа”. Днес търсенето на българското розово масло е добро в Румъния заради географската близост между страните, както и в Италия и Китай. В основните туристически градове на Гърция през тази година се открива голяма верига за продажбата на продукти от преработката на дамаска роза.

Следващата цел на Михайлов е Русия, макар че за този проект няма смисъл да се очакват рози по пътя. „Аз съм в бизнеса повече от 20 години. В началото най-добрият бизнес с козметика бе с Русия, но сега той падна до нулата”, посочва предприемачът и посочва като причини много сложните условия за плащане и доставки, както и забраната за внос на редица селскостопански продукти и храни от държавите-членки на Европейския съюзв Русия, наложена през 2014 г. в отговор на санкциите на общността заради окупирането на Крим и положението в Източна Украйна. „Много искам да правя бизнес с Русия, но за съжаление засега това е невъзможно. Надявам се, че китайската инициатива „Един пояс и един път” ще създаде нормални условия за всички видове отношения – културни, икономически и междучовешки”, споделя той.

Китай застила пътя към България с рози
7637
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Периодът на приспособяване в родните планини отнема години
Ще отглеждат стадо алпийски козирози и в Родопите
Нормативни промени
Драстично се вдигат глобите за нарушен хумус или вкисляване на почвите
От днес овощарите и розопроизводителите могат да заявяват помощ за зимни пръскания
Еврокомисията предлага Закон за мониторинг на почвите
Годишно от ерозия на почвите в ЕС се губят 50 млрд. евро
Българското розово масло e вписано в Международния регистър на световната организация по интелектуална собственост
ДФЗ
Преведени са 37,4 млн. лева за агроекология в Кампания 2022
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини