Френският месопреработвателен бранш е подложен на силния натиск на промените на световния пазар на свинско месо, породени от разпространението на африканската чума по свинете в Китай, съобщи „Ройтерс”. Цената на свинското месо във Франция се повиши с 24% от март досега, а при някои съставки, използвани в преработката на месо, поскъпването достигна и 30%. Въпреки това засега производителите на месни продукти не могат да се възползват от по-високите цени, тъй като договорите с търговците на дребно се сключват веднъж годишно, през февруари, и купувачите могат да откажат да приемат повишаване на доставните цени на продуктите, ако това не е записано изрично в споразуменията, подчертават от Френската федерация на месопреработвателите.
Председателят на федерацията Бернар Валон обясни, че браншът се е превърнал в заложник на условията за договаряне, тъй като цените на суровините са скочили рязко, а записаните в договорите с търговците на дребно цени на готовите продукти няма как да бъдат променени. „Ако не успеем да възстановим равновесието, секторът трудно ще оцелее в тези условия”, убеден е Валон. Печалбите на 30% от месопреработвателите във Франция се свиват още от 2017 г. заради повишаването на цените на суровините, посочи той.
Цената на свинското в Европейския съюз е нараснала с 21,9% спрямо миналата година, като тенденцията ускори темпо през март, когато Китай започна да внася по-големи количества, за да покрие очаквания дефицита от 10 млн. тона на вътрешния си пазар. Франция пък е сред лидерите в преработката на месо в ЕС, отстъпвайки само на Испания и Холандия.