Начало » Новини » Света
26.05.2019 г.

Рисковете за есенниците в редица руски региони са сериозни

Месечните валежи и нивото на влага в почвата са доста под многогодишните средни стойности
Рисковете за есенниците в редица руски региони са сериозни

Посевите с есенници в редица големи селскостопански региони на Русия се намират в зоната на значителния риск, става ясно от данни на наблюдение от космоса, извършено от руския Национален съюз на селскостопанските застрахователи и цитирано от електронното издание АПК-Информ.

От пресцентъра на съюза уточняват, че през последния месец в европейската част на Русия се виждат отчетливо области с ярко изразен дефицит на влага, в които развитието на селскостопанските култури е забавено. „Отклоненията от показателя за валежи от средните многогодишни стойности през последния месец се наблюдават в източната част на Централночерноморския регион, по границите на Пензенска, Тамбовска, Саратовска и Воронежка област, а в отделни райони на Тамбовска област достига 40-50% от нормата. Същата картина се наблюдава в югозападната част на Ростовска област и в северните части на Краснодарския край. Райони със значително понижение спрямо нормата (20-40%) са регистрирани и в Оренбургска област. Вероятността недостигът на валежи да се отрази неблагоприятно върху началния период на активна вегетация и развитие на селскостопанските култури е висока”, категоричен е председателят на съюза Корней Биждов.

По думите му в редица региони се наблюдават и максимални отклонения от нормите в относителните показатели за влагата в почвата. Значителна липса на влага е отбелязана в районите на Саратовска област отвъд Волга и на цялата територия на Самарска област (с до 20% от нормата), в Оренбургска област и република Башкортостан (до 30-50% от нормата), в западните и източните части на република Татарстан, в Пензенска и Тамбовска област и н република Мордовия (до 20-30%).

Освен това през последния месец на посочените територии са отбелязани и максимални температури на въздуха. Практически на цялата територия на Поволжието, Южна Русия и южната част на Урал температурата е стигала 30 градуса по Целзий, а в районите по границата на Мордовия с Пензенска област, Ростовска област и Карснодарския край, както и в районите на Саратовска и Волгоградска област отвъд Волга – и до 32 градуса. В република Башкортостан, Самарска и Оренбургска област пък термометрите са отчели и 34 градуса.

„Експертите на НСЗ отбелязват, че, взети заедно, тези метеорологични фактори не може да не се отразят на нивото на развитие на селскостопанските култури на посочените територии. Това се потвърждава от данните от космическите наблюдения за показателя за индекса на вегетация, характеризиращ растежа на растенията за последните 10 дни. Най-критичните отклонения от този показател от средните многогодишни стойности – до -20% - се наблюдават в Башкирия, Оренбургска област и в районите на Саратовска област отвъд Волга. Малко по-слаби са рисковете в Мордовия и Уляновска област, в република Татарстан и Самарска област, където изоставането в развитието на селскостопанските култури е до 10%”, констатира Биждов.

Той обаче смята, че все още е рано да се говори за щети по селскостопанските култури. За сметка на това президентът на съюза обръща внимание на фермерите и управленските органи в административните единици на Русия за необходимостта от прилагането на мерките, подпомагащи запазването на влагата в почвата.

Рисковете за есенниците в редица руски региони са сериозни
8511
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Русия заделя още 5 млрд. рубли за финансиране на изгодни заеми за земеделските производители
ЕС въвежда мито до 95 евро на тон върху руското зърно и слънчоглед
Русия обяви изкупуване на зърно за резерва на стойност 7 млрд. рубли
Представена като част от санкциите на ЕС срещу държавата-агресор
Латвия наложи забрана върху вноса на селскостопанска продукция от Русия
Експортните цени на руската пшеница се сринаха до най-ниските стойности от септември 2020 г.
Русия отпусна над 203 милиона евро за нисколихвени кредити за фермерите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини