Начало » Новини » Коментари
08.04.2019 г.

Разплатените средства по селската програма са 27 процента от бюджета

Междинно изпълнение на ПРСР
Разплатените средства по селската програма са 27 процента от бюджета

sinor

Към първи март тази година държавата е разплатила 800 милиона евро по Програмата за развитие на селските райони, което представлява 27 на сто от целия бюджет. Това съобщиха на Синор.БГ от министерството на земеделието на въпрос за междинното изпълнение на програмата, което трябва да бъде отчетено в Европейската комисия до 30 юни тази година.

Общо договорените средства представляват 58,3 на сто спрямо целия бюджет на ПРСР, или 1,7 млрд. евро. Трябва да се отбележи, че тук не влизат поетите бъдещи и преходни задължения по мерките с 5-годишен ангажимент от двете мерки на ПРСР за биопроизводство и агроекология и климат. От министерството успокояват, че до средата на годината ще бъдат разплатени още средства, така че страната не би имала проблем с междинното изпълнение.

На този етап обаче те не се наемат да кажат по кои от мерките ще остане неизразходван ресурс, така че парите да се прехвърлят по други от мерките на отделните цели.

„Оценката на степента на постигане на междинните цели на ПРСР 2014-2020 се предвижда да бъде извършена от службите на ЕК въз основа на годишния доклад за предходната година (2018 г.) и текуща оценка на Програмата, които се планира да бъдат изготвени и изпратени до 30.06.2019 г., както изисква европейското законодателство“, припомнят от ведомството.

Самият годишен доклад ще бъде представен и пред членовете на Комитета по наблюдение на ПРСР 2014-2020, като това ще стане вероятно през юни.

Според експерти значително неусвояване ще има при общинските проекти, особено по подмярка 7,2, където тепърва се сключват договори с подизпълнители. При мярката за младите фермери 6 също има изоставане, което ще се отрази при междинната оценка. Все още не е приключила първата оценка по подмярка 6,4, която продължава два месеца. Затова и изпълнението едва ли ще бъде отчетено в междиния доклад.

След като бъде разгледан годишният доклад за междинното изпълнение и в случай на неизпълнение на даден приоритет, резервът за изпълнение се предвижда да бъде насочен към друг, който е постигнал целите си, припомнят от министерството. Това обаче ще стане ясно едва в края на годината, когато Еврокомисията разгледа българския доклод.

Държавата членка разполага с гъвкавост да предложи от кои мерки и към кои да бъде прехвърлена конкретната сума, като ще го направи в тясна комуникация със службите на ЕК, поясняват от агроминистерството.

Ориентировъчните суми за пренос на средства за мярка 6 — Развитие на стопанства и предприятия (член 19) предвиждат 22,750 млн. евро.

За мярка 7 „Основни услуги и обновяване на селата в селските райони“ (член 20) средствата надхвърлят 211, 377 млн. евро.

За мярка 8 „Инвестиции в развитие на горските райони и подобряване на жизнеспособността на горите“ (членове 21 — 26)  средствата са 2,148 млн. евро, за мярка 9 „Създаване на групи и организации на производителите“ (член 27) са в размер на 350 000евро.

При мярка 10 „Агроекология и климат“ (член 28)  преносът на средства е в размер на 41,3 млн. евро, а по мярка 11 „Биологично земеделие“ (член 29) – 5,1 млн. евро.

Разплатените средства по селската програма са 27 процента от бюджета
11155
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини