Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
26.03.2019 г.

Какво трябва да знаем при отглеждане на салатно цвекло

Полезни практики
Какво трябва да знаем при отглеждане на салатно цвекло

sinor

Салатното цвекло е много полезна зеленчукова култура. Съдържа лесно усвоими органични вещества, белтъчини, минерални соли и витамини, основно А и С. Листата и кореноплодите имат почти еднаква хранителна стойност. Цвеклото е лесно за отглеждане, но трябва да познаваме капризите му.

Какво е важно да знаем при отглеждане

1. Цвеклото проявява висока чувствителност към киселите почви – не може да образува кореноплоди, а листата остават малки, често деформирани и със силно изразен червен оттенък.

2. Не обича да расте на едно и също място няколко години подред – важно е да се спазват правилата на сеитбооборота.

3. Цвеклото не обича свежите органични хранителни вещества, особено в началото на своето развитие. При внасянето на компост, той трябва да бъде узрял, а заедно с него е добре да се внася доломитово брашно или пепел.

4. Може да се отглежда в смесени посадки, но не понася засенчване. Най-добре се чувства сред лук и чесън.

5. Цвеклото лесно понася пресаждане. Ако искаме да отгледаме ранна реколта, можем да засеем семената в закрити съоръжения и при появата на 2-3 същински листа може да се засади на постоянно място, като се внимава да не се повреди кореновата система.

6. При директна сеитба почвата трябва да бъде затоплена от слънцето до 8-10 градуса, защото при продължително захлаждане младите растения се стресират, не успяват да образуват кореноплоди и започват да стрелкуват.

7. На всички фази на своето развитие салатното цвекло обича калий. Затова няколко пъти за сезона е необходимо да се подхранва с калиеви торове. Най често се използва калиев хлорид, но трябва да се подхожда внимателно, защото лесно може да се получи пренаторяване. Може да се използва и дървесна пепел.

8. От азотно подхранване растенията се нуждаят тогава, когато образуват розетка. В началните стадии на образуване на кореноплодите торенето с азот е изключено, защото цвеклото лесно поглъща и задържа нитрати.

9. Цвеклото е култура, която е много чувствителна към недостиг на бор. В такива случаи сърцевината загнива много лесно, а развитието на кореноплодите се забавя. При листно подхранване с бор се повишава захарността и устойчивостта на растенията.

Какво трябва да знаем при отглеждане на салатно цвекло
16582
 

Последни материали
Виж
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
През сезона изоставането в доставките от Украйна за чужбина е с над 80 на сто
Износът на слънчоглед от Украйна за България скочи близо 4 пъти през март
Цената се повиши с 1 долар спрямо тръжната процедура преди седмица
Йордания купи планирания ечемик и пак отмени търга за хлебна пшеница
Важно за фермерите!
EК одобри 16 млн. лв. българска държавна помощ за напояване през 2024 г.
Свързани материали
Виж
Beta vulgaris ssp.rapacea var. atrorubra Krass
Салатно цвекло
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини