Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
26.03.2019 г.

Какво трябва да знаем при отглеждане на салатно цвекло

Полезни практики
Какво трябва да знаем при отглеждане на салатно цвекло

sinor

Салатното цвекло е много полезна зеленчукова култура. Съдържа лесно усвоими органични вещества, белтъчини, минерални соли и витамини, основно А и С. Листата и кореноплодите имат почти еднаква хранителна стойност. Цвеклото е лесно за отглеждане, но трябва да познаваме капризите му.

Какво е важно да знаем при отглеждане

1. Цвеклото проявява висока чувствителност към киселите почви – не може да образува кореноплоди, а листата остават малки, често деформирани и със силно изразен червен оттенък.

2. Не обича да расте на едно и също място няколко години подред – важно е да се спазват правилата на сеитбооборота.

3. Цвеклото не обича свежите органични хранителни вещества, особено в началото на своето развитие. При внасянето на компост, той трябва да бъде узрял, а заедно с него е добре да се внася доломитово брашно или пепел.

4. Може да се отглежда в смесени посадки, но не понася засенчване. Най-добре се чувства сред лук и чесън.

5. Цвеклото лесно понася пресаждане. Ако искаме да отгледаме ранна реколта, можем да засеем семената в закрити съоръжения и при появата на 2-3 същински листа може да се засади на постоянно място, като се внимава да не се повреди кореновата система.

6. При директна сеитба почвата трябва да бъде затоплена от слънцето до 8-10 градуса, защото при продължително захлаждане младите растения се стресират, не успяват да образуват кореноплоди и започват да стрелкуват.

7. На всички фази на своето развитие салатното цвекло обича калий. Затова няколко пъти за сезона е необходимо да се подхранва с калиеви торове. Най често се използва калиев хлорид, но трябва да се подхожда внимателно, защото лесно може да се получи пренаторяване. Може да се използва и дървесна пепел.

8. От азотно подхранване растенията се нуждаят тогава, когато образуват розетка. В началните стадии на образуване на кореноплодите торенето с азот е изключено, защото цвеклото лесно поглъща и задържа нитрати.

9. Цвеклото е култура, която е много чувствителна към недостиг на бор. В такива случаи сърцевината загнива много лесно, а развитието на кореноплодите се забавя. При листно подхранване с бор се повишава захарността и устойчивостта на растенията.

Какво трябва да знаем при отглеждане на салатно цвекло
9426

Последни материали
Виж
Фермерите получават ориентир за корекция на прилаганите земеделски практики
Разработват светофари за оценка състоянието на британските почви
В Сливен поевтиняват с 3 стотинки
Цени на яйца за страната на едро и на дребно
Само за седмица са извадени над 1700 метра мрежи
Инспектори на ИАРА извършват масови проверки
Прогнозите сочат още валежи през следващите 10 дни
Дъждовете в САЩ продължават да спъват сеитбата на пролетните култури
На фона на спада на реколтата и ръста на цените
Жегите затрудняват прибирането на реколтата от нектарини в Турция
Според проучване на Агенцията по заетостта
Работниците в хранителния бранш се радват на високо търсене от работодателите
Свързани материали
Виж
Beta vulgaris ssp.rapacea var. atrorubra Krass
Салатно цвекло
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2019

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам