Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
25.03.2019 г.

Прости правила за отличен резултат при разсада за патладжан

Добрият градинар
Прости правила за отличен резултат при разсада за патладжан

sinor

Патладжанът е култура, която може да се отглежда в цялата страна, но приготвянето на разсада често ни затруднява, защото сме приели много заблуждения и повтаряме грешките от година на година. Проблемите не са в температурния режим или броя на поливките, не е дори и светлината за правилно развитие на разсада. Най-често повтаряните грешки са кореновата система и неговото подхранване.

1. Не го лишавайте от дълъг коренпатладжанът няма нужда от влакнеста коренова система. В естествена среда той е многогодишно тревисто растение с дълъг, мощен прътовиден корен. При отглеждане на разсад в ниски контейнери дългият корен е почти рудимент – къс, удебелен с много странични, влакнести, повърхностни разклонения. Няма повод за радост при такава коренова система.

В действителност патладжанът губи своята устойчивост на засушаване – не е в състояние да черпи вода от ниските слоеве, а не обича често поливане. Той губи много енергия за образуване на повърхностни корени и затова престава да расте.

Сроковете за плододаване се удължават, растенията стават неустойчиви и се накланят, имат нужда от привързване към колчета. Ако имаха дълъг  корен, нямаше да се нуждаят от опори и щяха да бъдат устойчиви на засушаване.

Какво е решението? Да се засяват и отглеждат в дълбоки единични контейнери – не по-ниски от 12-15 см. Не се пикират и пресаждат, а при засаждане на постоянно място да се пази от нараняване кореновата система.

2. Не досипвайте пръст в контейнерите и не засаждайте на по-голяма дълбочина при преместване на постоянно място. Ако разсадът прорасне, няма друго решение – засажда се до семеделите. Всяко друго решение забавя развитието и плододаването.

3. При подхранване забравете класиката: в началото за ръст азот, а след това фосфор и калий за коренова система, защото ще се получат колоси на тънки стъбла. Първото подхранване се прави във фаза 1-2 листа с калциева и калиева селитра – по 1 ч. л. на 10 л, като се редуват с поливките. След това се внася азот в нитратна форма, като съотношението между калий и азот е 1:1. Класиката е NPK 1:1:1 или 16:16:16. Патладжанът обича повече азот от пипера и доматите в края на разсадния период, но до образуване на бутоните. По време на формиране на завръзите се нуждае отново от калций и калий.

4. За магнезия – важно е да се знае, че патладжанът е сред редките любители на магнезия. При недостиг листата на патладжана пожълтяват и в „знак на протест“ опадат.  Важно е поне веднъж разсадът да се подхрани с магнезиев сулфат или друг комплексен тор, съдържащ магнезий.

Магнезият, като участник във веригата е отговорен за усвояването на калция и фосфора, а те от своя страна в отговор реагират срещу изтеглянето и изтъняването на стъблата.

5. Не закалявайте разсада патладжан по обичайния начин. Закаляването е процес, който е свързан с температурни промени. Растенията ще  оживеят, но при 10 градуса по Целзий престават да усвояват хранителни вещества, а при 8 градуса преустановяват развитието си – получава се един вид анабиоза.

Патладжанът се закалява на силна светлина. Той е светлолюбива култура, но обича нежната слънчева светлина. При засаждане на постоянно място получава топлинен стрес. Излагането на слънчева светлина на открито е желателно да започне в облачни дни от половин час, като се увеличава постепенно.

Прости правила за отличен резултат при разсада за патладжан
16352
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Най-опасните вредители по разсада и признаци за появата им
Отличен доматен разсад само за 22 дни
Полезни съвети
Правилното пикиране на пипера е важен фактор за добра реколта
Обвивката на лука е отличен тор за разсада и растенията по-късно през сезона
Защо върховете на листата на разсада изсъхват и как да се справим?
Колко време е необходимо за отглеждане на разсад за краставици?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини