Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
24.03.2019 г.

Портфолиото на „Байер“ за 2019 г. отново залага на иновациите в защитата на културите

Редица новости в пакетните предложения тази пролет
Портфолиото на „Байер“ за 2019 г. отново залага на иновациите в защитата на културите

Програмата за растителна защита на „Байер“ (Bayer) за 2019 година е съобразена с поуките на фермерите от миналата година, като компанията отново залага на иновативните решения, които са в основата на създаването на всеки продукт, затова и „Байер“ се определя като носител на иновациите в земеделието. С тези думи Габор Равицки, управител и търговски директор на направление Кроп Сайънс на „Байер България“, откри февруарското представяне на портфолиото на компанията за 2019 г., организирано в Правец пред земеделски производители от Северозападна и Централна Северна България.Тази година „Байер“ запозна аудиторията и с портфолиото на компанията за търговия със семена „Декалб“ (Dekalb), придобита през миналата година след сливането на „Байер“ с „Монсанто“ през 2018 г.

В листата за тази година „Байер“ включва девет пакетни предложения на продукти, доказали ефективността си в борбата с плевели, патогени и вредители, атакуващи основните житни култури, зеленчуци и трайни насаждения.

Експертът от Аграрния университет в Пловдив професор Светослав Бобев направи точен анализ на причините, довели до масовото нападение от кафява ръжда по пшениците миналата пролет.

Сравнявайки тези патогени със сходните жълта и черна ръжда, проф. Бобев посочи необходимостта от точни срокове за третиране, които фермерите трябва да спазят при използването на фунгицидите, тъй като при кафявата ръжда е известно, че за кратко време тя се разпространява на огромни разстояния до 2 хиляди километра, което я прави един от най-коварните нападатели на житните посеви.

Въз основа на тези поуки представителят на „Байер“ Ивелин Тончев даде два ценни съвета на фермерите, а именно при избора на семена да използват сортове, които не са чувствителни към подобни патогени. И второ – да наблюдават посевите, за да реагират навреме с третиранията и да не изпуснат момента, тъй като гъбата, особено на жълтата ръжда, се разпространява само за 6-7 дни.

Преди да представят пакетните предложения за 2019 г., експертите посъветваха фермерите да са коректни в диагностицирането, като самите агрономи на „Байер“ винаги са насреща, ако е необходим съвет.

При житните култури тази година пакетните предложения включват шест комбинации, първата от които е новост за фермерите. При покупка на 3 литра от хербицида Секатор® плюс 20 л от фунгицида Солигор® фермерът получава по-изгодна цена за продуктите. Големият плюс на най-продавания фунгицид в България за 2017 и 2018 г. Солигор® е, че преборва голям набор от болести, сред които септориоза и брашнеста мана при пшениците, листен пригор при ечемика и др., посочи Милен Мильов, представител на „Байер“ за Централна и Западна България. Секатор® пък е пазарен лидер при хербицидите за последните години и определено е предпочитан от фермерите.

Второ от новите пакетни предложения за пшеница е покупката на хербицида Атлантис® Флекс, който успешно се справя с житните и някои широколистни плевели, посочи експертът на „Байер“ Жечо Мурзов. Препаратът е с ново активно вещество и се прилага при фаза от 3-ти лист до втори стъблен възел на културите. При този хербицид не се изисква карантинен срок, като препоръчителната доза е 20-33 грама на декар плюс прилепител Биопауър от 100 мл на дка. Добрата цена в пакета е за покупка едновременно на 3 кг Атлантис® Флекс плюс 10 л Биопауър и 5 л от фунгицида Фалкон®.

Третият пакет при житни култури с по-ниска цена е за едновременна покупка на 3 литра Секатор® плюс 30 л Фалкон® за 300 декара с две фунгицидни третирания – два пъти по 50 мл на дка.

В четвъртия пакет са включени 4 литра Секатор® и 20 литра от хербицида Буктрил® Универсал, който има антидот, гарантиращ опазването на културите. Пакетът е достатъчен за 400 декара и е изключително ефикасен за силно заплевените полета.

Петият пакет съчетава покупката на 15 литра от хербицида Пума® Супер с бонус от 5 литра Солигор®.

Байер предлага тази година и триопакет при житни култури, при който при покупка на фунгицида Сфера® Макс заедно с пакет от Секатор® - Солигор® цената на Сфера® Макс е с 5 процента по-ниска.

Пакетното предложене при царевицата за 2019 г. включва вегетационният хербицид за борба с широколистни и едногодишни житни плевели Капрено®, при който ако купите 60 литра от него заедно с 60 литра от основния почвен хербицид Мерлин® Флекс и го направите до 24 април 2019 година, тогава ще получите по-ниска цена за Мерлин® Флекс. Известно е, че този хербицид успешно се справя с балур от семена и коренища, които са основен враг за царевичните полета. Що се отнася до Капрено® пък, този вегетационен хербицид е сред топ продуктите на компанията. Притежава и изключително добро почвено действие и успешно унищожава плевели като паламида, кощрява, лобода, бутрак и др. Изключително ефикасен, в резултат на което добивите от царевица са значително завишени.

Тазгодишните пакетни предложения при рапицата са две - за добър ефект срещу болести и неприятели се предлага комбинацията от 200 литра от фунгицида Тилмор® и 100 литра от инсектицида Протеус®, чиято цена се намалява при покупката им до 15 април т.г.

Вторият пакет е с 5 литра от системния инсектицид Биская® , който ако се купи с 20 литра от фунгицида Пропулс®, се предлага на по-добра цена, отново ако направите тази покупка до 15 април.

И през 2019 година „Байер“ предлага обучение мастър клас за фермери, които желаят да оптимизират технологията си на производство, припомни Жечо Мурзов. Той припомни, че компанията продължава с бонус клуб системата за насърчаване на лоялните си клиенти.

Екатерина Стоилова

Портфолиото на „Байер“ за 2019 г. отново залага на иновациите в защитата на културите
8922
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Михаил Михайлов, регионален представител на „Байер Кроп Сайанс“ за Добрич
Есенните промоции на „Байер” се съчетават със застраховка рапица срещу непоникване при суша
Байер предвижда удвояване на пазарите си и въвежда регенеративно земеделие върху повече от 400 милиона акра
Промо пакетите на пазарния лидер не са за изпускане
Иновативната растителна защита от „Байер“ опазва пшеницата и в лоши години като тази
Първото издание на „Байер Агро Арена“ 2023 г. се проведе в землището на село Горна Митрополия
„Байер“ показа утвърдени формули за успешна защита на пшеница
Пазарният лидер в сегмента даде заявка за отлични резултати и през 2023 г.
„Байер“ представи схеми за категорична защита от житни и широколистни плевели в царевица
Зелен физиологичен ефект при пшеницата и ечемика
Как да получите 20 % допълнителен добив от дълго защитно действие и хармоничен, физиологичен ефект?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини