Швейцарски учени установиха на практика, че хип-хопът влия по-благотворно върху процеса на узряване на сирената, отколкото класическата музика, съобщи „Ройтерс”. В рамките на експеримента през септември 2018 г. изследователите поставили 9 пити сирене Ементал в дървени кутии. На 8 от тях била включена постоянно различен вид музика, например We Got it From Here на хип-хоп групата A Tribe Called Quest, „Вълшебната флейта” на Моцарт, Stairway to Heaven на рокаджиите от Led Zeppelin, UV на техногрупата Vril и Monolith на даркизпълнителите от Yello. Една пита сирене била оставена да зрее без музикален съпровод.
В крайна сметка учените установили, че музиката е въздействала върху вкуса и аромата на сиренето. В най-голяма степен това се отразило на обработваната с хип-хоп пита, която придобила „по-плодов” вкус. Твърдението е на шеф Бенджамин Лузоа, участник в излъчвано то швейцарска телевизия готварско шоу. „Разликата в текстурата и вкуса е очевидна”, категоричен бе той.
Сега учените възнамеряват да задълбочат експеримента, като изпробват обаче само хип-хоп парчета. „Ще вземем 5-10 вида сирене и ще им пуснем хип-хоп, а след това ще сравним резултатите”, коментира участникът в проекта Бит Вампфлер.