Начало » Новини » Коментари
15.03.2019 г.

И площадките за оборски тор в стопанствата ще се броят през 2020 г.

Законодателство
И площадките за оборски тор в стопанствата ще се броят през 2020 г.

sinor

Освен точната бройка на притежаваната селскостопанска техника в следващото преброяване на земеделските стопанства, което е насрочено за края на 2020 година, ще бъдат отбелязвани и площадките за оборски тор, задължителни за всяко животновъдно стопанство. Това е записано в Закона за преброяване на земеделските стопанства в Република България през 2020 г., обнародван в днешния брой на „Държавен вестник“.

При преброяването се събират още основни данни и променливи за земеделското стопанство, за самия земеделски стопанин или управителя на земеделското стопанство, за ползваната земя, отглежданите селскостопански животни, за работната сила и други доходоносни дейности в стопанството, за подпомагането по мерките и подмерките от Програмата за развитие на селските райони и за ползваните сгради за животни.

Анкетирането на земеделските стопанства започва в 8,00 ч. на 1 септември 2020 г. и приключва в 20,00 ч. на 18 декември 2020 г., като от 8,00 ч. на 1 септември до 24,00 ч. на 18 септември 2020 г. анкетирането ще става и онлайн чрез предоставяне на индивидуални данни от земеделския стопанин, управителя на стопанството или от упълномощени от тях лица с помощта на уеб-базирано приложение и попълване на електронен статистически въпросник за земеделското стопанство.

От 8,00 ч. на 19 септември до 20,00 ч. на 18 декември 2020 г. анкетирането се извършва от анкетьор чрез интервю със земеделския стопанин, управителя на стопанството или с упълномощени от тях лица и попълване на статистически въпросник на хартиен носител или чрез онлайн въвеждане с помощта на преносимо електронно устройство.

Когато по обективни причини анкетирането не може да приключи в посочения срок, той може бъде удължен със заповед на министъра на земеделието, храните и горите с не повече от два месеца.

Преброяването ще се извършва по утвърдена анкета от агроминистерството, като анкетьорите ще бъдат излъчени от самото министерство или от областните дирекции „Земеделие“. Данните ще се обобщават от областните комисии по преброяването и от Централната комисия по преброяването.

Поверителността на данните е гарантирана, като информацията ще се ползва само за нуждите на статистиката, се посочва в закона.

Финансирането на самото преброяване ще стане от бюджета на агроминистерството за следващата година.

Солени глоби се предвиждат за земеделски производители, които окажат да дадат информация или път данните са неверни. Глобите ще бъдат 1000 до 2000 лв. Ако нарушителят е фирма или кооперация, санкция в размер от 3000 до 6000 лв.

Анкетьор, оператор, контрольор или друг участник в преброяването, който не изпълни задълженията си по този закон, се наказва с глоба в размер от 500 до 1000 лв.

Лице, което има достъп до индивидуални данни и ги предостави или използва за други цели освен посочените в закона се наказва с глоба в размер от 2000 до 6000 лв., ако деянието не съставлява престъпление.

Нарушенията по закона се установяват с актове, съставени от длъжностни лица, определени със заповед на министъра на земеделието, храните и горите по предложение на директорите на областните дирекции „Земеделие“.

И площадките за оборски тор в стопанствата ще се броят през 2020 г.
20413
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Младите животни намаляват при стабилизиране на свинете за разплод
Поголовието от свине във Великобритания намаля с над 10 на сто за година
Средната възраст на фермерите е 60 години
Фермите в Сърбия намаляха с 10 на сто за 5 години
Статистика от преброяването
За 10 години – освен при свинете и птиците огромно окрупняване има и в овцевъдството
За 20 години стопанствата са се стопили от 665 548 на 132 742
Десет на сто от стопанствата обработват 84% от нивите в България
Средната площ на стопанство е скочила над 3 пъти
Земеделските стопанства в България са намалели с 64 на сто за 10 години
Важно за фермерите!
До края на октомври ще обявят данните от преброяването на стопанствата
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини