Начало » Новини » Света
04.03.2019 г.

Нарастващото търсене ще подкрепи пазара на растителни протеини в ЕС

ЕК очаква пазарът на варива и преработени растителни протеини да се разшири заради нарастващия интерес към органични храни и храни, които не са генетично модифицирани
Нарастващото търсене ще подкрепи пазара на растителни протеини в ЕС

Нови възможности възникват на европейския пазар на растителни протеини, показват резултатите от проучване на Европейската комисия (ЕК).

В доклада се заключава, че повишаването на потребителското търсене на органични храни и продукти, които не са генетично модифицирани, в съчетание с увеличаването на разпространението на вегетарианската и веганска диета, ще разшири пазара за варива и преработени растителни протеини.

Предвид тази потенциално благоприятна среда докладът анализира ефекта от настоящите мерки на политиката на ЕС в рамките на Общата селскостопанска политика (ОСП). В заключенията се правят редица препоръки за потенциални политически инициативи за насърчаване на растежа на сектора.

Въпреки че световното търсене нараства, в момента ЕС произвежда относително малък обем от растителни протеини, предназначени за храна на животни. Това се дължи най-вече на сравнителната конкурентоспособност на соята на пазара, особено на фуражите, и на липсата на добри климатични условия за отглеждане на соя в ЕС.

Променящите се модели на потребителско търсене с повишен акцент върху храните и фуражите без ГМО биха могли да отворят нови възможности за европейските земеделски производители през следващите години.

През последните 10 години има значителни нововъведения на пазара на храни с растителни протеини в Европа. Това е в отговор на нарастващото търсене както на вегетариански и вегански продукти, така и на храни без глутен.

Въпреки малкия мащаб на пазара в сравнение с фуражите (само 6% от всички растителни протеини завършват като хранителни продукти), добавената стойност на тези продукти е значително по-висока, което представлява възможност за европейските производители, посочва се в доклада.

Освен това, тъй като храната е пазар, ориентиран към потребителите, се набляга повече на качеството на доставките. В комбинация с нарастващия акцент на потребителите върху по-късите вериги за доставки и местните храни - тенденция, която е особено разпространена в Западна Европа, съществуват още по-големи потенциални ползи за европейските производители.

Проучването разглежда също въздействието на политиките на ЕС в рамките на ОСП, а именно екологизирането и доброволното обвързано с производството подпомагане на пазара на растителни протеини. Основното заключение е, че въпреки че нито една от мерките не е оказала отрицателно въздействие върху тяхното производство, положителното въздействие на политиките върху производството на растителни протеини е малко вероятно да бъде много значимо в сравнение с въздействието на глобалните пазарни сили.

В доклада обаче не се правят конкретни препоръки за политики. Единствено се коментира, че ЕС трябва да съсредоточи усилията си върху иновациите и осигуряването на необходимата инфраструктура за съхранение, сегрегация, сортиране и обелване на растителни протеини без да се разчита на изкопаеми горива.

Тези инвестиции биха могли да бъдат съчетани с по-добри пазарни данни и обмен на информация, за да се помогне на изследователите и земеделските стопани да развият по-добре продажбите на продукти с растителен протеин.

Нарастващото търсене ще подкрепи пазара на растителни протеини в ЕС
4765

Последни материали
Виж
Помощта се отпуска на стопани без документи за достатъчно продадено мляко
Утвърдиха 776 000 лева по de minimis за овце и кози-майки под селекция
Ставката е до 75 лева на животно
Отпускат 90 000 лева по de minimis в помощ на източнобалканската свиня
Овцевъди и козевъди ще получат втори транш от 13 млн. лв. по ПНДЖ3
УС на ДФЗ
ДФЗ отпуска общо 7,1 млн. лева за родословна книга и генетични качества на животните
С решение на УС на ДФЗ
Бюджетът за зимните пръскания се увеличава със 71 000 лева
Основната част от средствата е за преработката на биомаса
ЕБВР отпуска над 50 милиона долара за развитие на биоенергетиката в Украйна
Свързани материали
Виж
Резултат от климатичните промени
Нивото на протеина в пшеницата от новата реколта не радва френските износители
Близо 18 000 производители си делят малко под 30 милиона лева
Преведоха средствата по схемата за протеиновите култури за 2018 година
С близо 22 лева на хектар
Понижиха ставката по обвързаното подпомагане за протеинови култури
Практика
Защо соргото става все по-предпочитана култура
Практика
Тънкости при отглеждането на нахут
Фонд Земеделие
Близо 17 хиляди фермери си делят 30 млн. лева за протеинови култури
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2019
Essential SSL

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам