Начало » Новини » Света
04.03.2019 г.

Нарастващото търсене ще подкрепи пазара на растителни протеини в ЕС

ЕК очаква пазарът на варива и преработени растителни протеини да се разшири заради нарастващия интерес към органични храни и храни, които не са генетично модифицирани
Нарастващото търсене ще подкрепи пазара на растителни протеини в ЕС

Нови възможности възникват на европейския пазар на растителни протеини, показват резултатите от проучване на Европейската комисия (ЕК).

В доклада се заключава, че повишаването на потребителското търсене на органични храни и продукти, които не са генетично модифицирани, в съчетание с увеличаването на разпространението на вегетарианската и веганска диета, ще разшири пазара за варива и преработени растителни протеини.

Предвид тази потенциално благоприятна среда докладът анализира ефекта от настоящите мерки на политиката на ЕС в рамките на Общата селскостопанска политика (ОСП). В заключенията се правят редица препоръки за потенциални политически инициативи за насърчаване на растежа на сектора.

Въпреки че световното търсене нараства, в момента ЕС произвежда относително малък обем от растителни протеини, предназначени за храна на животни. Това се дължи най-вече на сравнителната конкурентоспособност на соята на пазара, особено на фуражите, и на липсата на добри климатични условия за отглеждане на соя в ЕС.

Променящите се модели на потребителско търсене с повишен акцент върху храните и фуражите без ГМО биха могли да отворят нови възможности за европейските земеделски производители през следващите години.

През последните 10 години има значителни нововъведения на пазара на храни с растителни протеини в Европа. Това е в отговор на нарастващото търсене както на вегетариански и вегански продукти, така и на храни без глутен.

Въпреки малкия мащаб на пазара в сравнение с фуражите (само 6% от всички растителни протеини завършват като хранителни продукти), добавената стойност на тези продукти е значително по-висока, което представлява възможност за европейските производители, посочва се в доклада.

Освен това, тъй като храната е пазар, ориентиран към потребителите, се набляга повече на качеството на доставките. В комбинация с нарастващия акцент на потребителите върху по-късите вериги за доставки и местните храни - тенденция, която е особено разпространена в Западна Европа, съществуват още по-големи потенциални ползи за европейските производители.

Проучването разглежда също въздействието на политиките на ЕС в рамките на ОСП, а именно екологизирането и доброволното обвързано с производството подпомагане на пазара на растителни протеини. Основното заключение е, че въпреки че нито една от мерките не е оказала отрицателно въздействие върху тяхното производство, положителното въздействие на политиките върху производството на растителни протеини е малко вероятно да бъде много значимо в сравнение с въздействието на глобалните пазарни сили.

В доклада обаче не се правят конкретни препоръки за политики. Единствено се коментира, че ЕС трябва да съсредоточи усилията си върху иновациите и осигуряването на необходимата инфраструктура за съхранение, сегрегация, сортиране и обелване на растителни протеини без да се разчита на изкопаеми горива.

Тези инвестиции биха могли да бъдат съчетани с по-добри пазарни данни и обмен на информация, за да се помогне на изследователите и земеделските стопани да развият по-добре продажбите на продукти с растителен протеин.

Нарастващото търсене ще подкрепи пазара на растителни протеини в ЕС
4240

Последни материали
Виж
При командировки ставали 40 на сто от катастрофите в Европейския съюз
Засилват инструкциите за шофьорите на служебни автомобили
Първите регистрации за посевни полета са от днес
БАТА АГРО 2020 г. ще се проведе от 11 до 15 май край Стара Загора
Предстоящо
За първи път на животновъдното изложение в Сливен ще има състезание за най-умел месар
Редица градове в Северна Европа са изправени пред риск от недостиг на вода
Според еколози лошото управление на водите причинява засушавания в Европа
Предстоящо
Обучават рибарските сдружения как да кандидатстват за европари
Да се хванеш за главата
Само трима директори посрещнали за „добре дошъл“ новия шеф на фонд „Земеделие“
Свързани материали
Виж
Резултат от климатичните промени
Нивото на протеина в пшеницата от новата реколта не радва френските износители
Близо 18 000 производители си делят малко под 30 милиона лева
Преведоха средствата по схемата за протеиновите култури за 2018 година
С близо 22 лева на хектар
Понижиха ставката по обвързаното подпомагане за протеинови култури
Практика
Защо соргото става все по-предпочитана култура
Практика
Тънкости при отглеждането на нахут
Фонд Земеделие
Близо 17 хиляди фермери си делят 30 млн. лева за протеинови култури
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2019

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам