Нови възможности възникват на европейския пазар на растителни протеини, показват резултатите от проучване на Европейската комисия (ЕК).
В доклада се заключава, че повишаването на потребителското търсене на органични храни и продукти, които не са генетично модифицирани, в съчетание с увеличаването на разпространението на вегетарианската и веганска диета, ще разшири пазара за варива и преработени растителни протеини.
Предвид тази потенциално благоприятна среда докладът анализира ефекта от настоящите мерки на политиката на ЕС в рамките на Общата селскостопанска политика (ОСП). В заключенията се правят редица препоръки за потенциални политически инициативи за насърчаване на растежа на сектора.
Въпреки че световното търсене нараства, в момента ЕС произвежда относително малък обем от растителни протеини, предназначени за храна на животни. Това се дължи най-вече на сравнителната конкурентоспособност на соята на пазара, особено на фуражите, и на липсата на добри климатични условия за отглеждане на соя в ЕС.
Променящите се модели на потребителско търсене с повишен акцент върху храните и фуражите без ГМО биха могли да отворят нови възможности за европейските земеделски производители през следващите години.
През последните 10 години има значителни нововъведения на пазара на храни с растителни протеини в Европа. Това е в отговор на нарастващото търсене както на вегетариански и вегански продукти, така и на храни без глутен.
Въпреки малкия мащаб на пазара в сравнение с фуражите (само 6% от всички растителни протеини завършват като хранителни продукти), добавената стойност на тези продукти е значително по-висока, което представлява възможност за европейските производители, посочва се в доклада.
Освен това, тъй като храната е пазар, ориентиран към потребителите, се набляга повече на качеството на доставките. В комбинация с нарастващия акцент на потребителите върху по-късите вериги за доставки и местните храни - тенденция, която е особено разпространена в Западна Европа, съществуват още по-големи потенциални ползи за европейските производители.
Проучването разглежда също въздействието на политиките на ЕС в рамките на ОСП, а именно екологизирането и доброволното обвързано с производството подпомагане на пазара на растителни протеини. Основното заключение е, че въпреки че нито една от мерките не е оказала отрицателно въздействие върху тяхното производство, положителното въздействие на политиките върху производството на растителни протеини е малко вероятно да бъде много значимо в сравнение с въздействието на глобалните пазарни сили.
В доклада обаче не се правят конкретни препоръки за политики. Единствено се коментира, че ЕС трябва да съсредоточи усилията си върху иновациите и осигуряването на необходимата инфраструктура за съхранение, сегрегация, сортиране и обелване на растителни протеини без да се разчита на изкопаеми горива.
Тези инвестиции биха могли да бъдат съчетани с по-добри пазарни данни и обмен на информация, за да се помогне на изследователите и земеделските стопани да развият по-добре продажбите на продукти с растителен протеин.