Начало » Новини » Света
04.03.2019 г.

Нарастващото търсене ще подкрепи пазара на растителни протеини в ЕС

ЕК очаква пазарът на варива и преработени растителни протеини да се разшири заради нарастващия интерес към органични храни и храни, които не са генетично модифицирани
Нарастващото търсене ще подкрепи пазара на растителни протеини в ЕС

Нови възможности възникват на европейския пазар на растителни протеини, показват резултатите от проучване на Европейската комисия (ЕК).

В доклада се заключава, че повишаването на потребителското търсене на органични храни и продукти, които не са генетично модифицирани, в съчетание с увеличаването на разпространението на вегетарианската и веганска диета, ще разшири пазара за варива и преработени растителни протеини.

Предвид тази потенциално благоприятна среда докладът анализира ефекта от настоящите мерки на политиката на ЕС в рамките на Общата селскостопанска политика (ОСП). В заключенията се правят редица препоръки за потенциални политически инициативи за насърчаване на растежа на сектора.

Въпреки че световното търсене нараства, в момента ЕС произвежда относително малък обем от растителни протеини, предназначени за храна на животни. Това се дължи най-вече на сравнителната конкурентоспособност на соята на пазара, особено на фуражите, и на липсата на добри климатични условия за отглеждане на соя в ЕС.

Променящите се модели на потребителско търсене с повишен акцент върху храните и фуражите без ГМО биха могли да отворят нови възможности за европейските земеделски производители през следващите години.

През последните 10 години има значителни нововъведения на пазара на храни с растителни протеини в Европа. Това е в отговор на нарастващото търсене както на вегетариански и вегански продукти, така и на храни без глутен.

Въпреки малкия мащаб на пазара в сравнение с фуражите (само 6% от всички растителни протеини завършват като хранителни продукти), добавената стойност на тези продукти е значително по-висока, което представлява възможност за европейските производители, посочва се в доклада.

Освен това, тъй като храната е пазар, ориентиран към потребителите, се набляга повече на качеството на доставките. В комбинация с нарастващия акцент на потребителите върху по-късите вериги за доставки и местните храни - тенденция, която е особено разпространена в Западна Европа, съществуват още по-големи потенциални ползи за европейските производители.

Проучването разглежда също въздействието на политиките на ЕС в рамките на ОСП, а именно екологизирането и доброволното обвързано с производството подпомагане на пазара на растителни протеини. Основното заключение е, че въпреки че нито една от мерките не е оказала отрицателно въздействие върху тяхното производство, положителното въздействие на политиките върху производството на растителни протеини е малко вероятно да бъде много значимо в сравнение с въздействието на глобалните пазарни сили.

В доклада обаче не се правят конкретни препоръки за политики. Единствено се коментира, че ЕС трябва да съсредоточи усилията си върху иновациите и осигуряването на необходимата инфраструктура за съхранение, сегрегация, сортиране и обелване на растителни протеини без да се разчита на изкопаеми горива.

Тези инвестиции биха могли да бъдат съчетани с по-добри пазарни данни и обмен на информация, за да се помогне на изследователите и земеделските стопани да развият по-добре продажбите на продукти с растителен протеин.

Нарастващото търсене ще подкрепи пазара на растителни протеини в ЕС
8375
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Плащането е след 10 април
Ставката за протеинови култури е 24,84 лева на декар
Новите екопрактики
Вариантът да заменим соята с лупина
Стратегически план
Пореден шанс за протеиновите култури да се настанят на пазара
Учени извлякоха протеина RuBisCO от листа на домати
Големи количества зърно с нисък процент протеин са продадени на Китай
Качеството на френската пшеница изостава значително от миналогодишното
Над 16 000 производители ще получат по 238,35 лева на хектар
Преведоха близо 31 милиона лева по обвързаната подкрепа за протеинови култури
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини