Начало » Новини » Страната
03.03.2019 г.

Организациите на производители на плодове и зеленчуци ще могат да правят трайни инвестиции само на собствена или арендована за поне 10 години земя

Изтеглянето на количества продукция ще става в присъствието на представители на фонд
Организациите на производители на плодове и зеленчуци ще могат да правят трайни инвестиции само на собствена или арендована за поне 10 години земя

Организациите на производителите на плодове и зеленчуци ще могат да правят инвестиции в трайни насаждения и строително-монтажни работи само на собствена земя или земя, наета или арендована за поне 10 години.

В тази връзка се въвеждат и правила за напускане на членове на организациите, върху чиято земя са направени инвестиции.

Това предвиждат промени в Наредба №11 от 2007 г. на Министерството на земеделието, храните и горите, в която се регламентират условията и реда за признаване на организации на производители на плодове и зеленчуци и одобряване на оперативните им програми.

Текстовете са публикувани за обсъждане на портала за обществени консултации. Мнения могат да се изпращат до края на месец март.

В мотивите на вносителя се посочва, че промените се правят в цел привеждане в съответствие на националната правна рамка със законодателството на Европейския съюз в сектора на плодовете и зеленчуците и промени в някои административни режими и срокове.

При осъществяване на строително-монтажни работи е задължително организациите да предоставят на Разплащателната агенция работен проект и/или архитектурно заснемане и/или разрешение за строеж в съответствие със Закона за устройство на територията. Закупувана техника трябва да съответства на размера на обработваната земя, а инвестициите в напояване – да са съгласувани със съответната териториална басейнова дирекция, предвиждат текстовете.

Ползвателите на помощ са длъжни да сключат и поддържат валидна застраховка на имуществото, предмет на подпомагане, срещу рисковете, посочени в договора за отпускане на финансова помощ, за срока от подаване на заявка за плащане до изтичане на срока на договора.

След получаването на финансовата помощ организацията и нейните членове са длъжни да използват придобитите активи за срок от 10 години и да не ги продават и/или преотстъпват.

С промените се предлага да се удължи срока за уведомяване на Държавен фонд „Земеделие“ за изтегляне на продукция от три на седем дни. Изтеглянето на количествата обаче ще се осъществява в присъствието на представители на Фонда и на Агенцията по безопасност на храните.

Предвиден е и текст, който да осигури на проверяващите лица от Министерството на земеделието, храните и горите достъп до помещенията, счетоводната, търговската и техническата документация и до стопанствата на членовете на организациите на производители, групите производители и асоциациите на организации на производители.

В промените се посочва още, че отчетите на организациите ще се заверяват от независим одитор.

Що се отнася до признаването и регистрирането на организация на производители на плодове и зеленчуци, то нейните членове задължително трябва да са регистрирани по реда на Наредба № 3 от 1999 г. за създаване и поддържане на регистър на земеделските стопани.

Въвежда се и 4-дневен срок за отстраняване на непълноти и нередности по документи за признаване на организация на производителите. В противен случай разглеждането на заявлението се прекратява

Предвиждат се и някои промени в изчисляването на стойността на предлаганата продукция. В нея ще се включва и стойността на изтеглените от пазара количества, както и застрахователни обезщетения заради природно бедствие и нашествие от вредители.

Предвижда се още Министерството на земеделието, храните и горите да поддържа публичен електронен регистър на организациите на производителите на плодове и зеленчуци.

При кандидатстване за подпомагане фонд „Земеделие“ ще изплаща помощта до пет, а не до четири месеца след получаването на заявката

Организациите ще могат да получат до три авансови плащания по време на изпълнението на оперативните им програми, предвиждат още промените. Общият им размер не може да надвишава 80% от първоначално одобрената сума на помощта. Авансови плащания ще се осъществяват само след внасяне на банкова гаранция в размер на до 110% от тях. Гаранциите се освобождават по отношение на не повече от 80% от изплатените аванси, посочва се още в промените на наредбата.

Организациите на производители на плодове и зеленчуци ще могат да правят трайни инвестиции само на собствена или арендована за поне 10 години земя
8625
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
През първото тримесечие на годишна база
Приходите от износа на плодове и ядки от Украйна скочиха с близо 50 на сто
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Започна изложението за плодове и зеленчуци „Фрескон“ в Солун
По казуса с контрола върху вноса на плодове и зеленчуци
ВАС отмени връщането на частната лаборатория на Капитан Андреево
С изключение на ябълките и мандарините миналогодишната реколта е пълен провал
Производството на плодове в Хърватия се срива от година на година
Събирачите на диворастящи гъби и плодове ще имат право на пенсия
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини