Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
25.01.2019 г.

Грижи за лимоните през зимните дни

Грижи за лимоните през зимните дни

Много хора отглеждат различни видове цитрусови култури в домовете си. Затова зимните грижи трябва да бъдат квалифицирани и навреме. Трябва да имате предвид, че цитрусовите растения се нуждаят от висока атмосферна влажност, особено по време на цъфтежа. През зимата в стаите средата е от сух въздух. Прозорците се затварят плътно, с изключение на топлите и слънчеви дни през обедните часове, когато също се налага проветряване на помещението. През този период стопаните трябва да поливат редовно почвата в съдовете, да почистват праха от листата, да осигуряват осветление според местоположението, да поддържат равномерна температура и по възможност равномерна въздушна влажност. В никакъв случай не трябва да се допуска засушаване на почвения субстрат. Поливната вода трябва да има температурата на помещението, в което се намират растенията, като до тях се държат винаги съдове пълни с вода.

Любителите също трябва да не допускат запрашаване на листата, като периодично ги избърсват с навлажнена мека материя.

През зимния период, когато стопаните осигуряват температура между 15 до 20ºС и атмосферна влажност 65-70 %, растежът и развитието на цитрусовите растения протича почти нормално. В неотопляемите стаи и изби, където температурата и влажността са постоянни, се създават сравнително добри условия за презимуване. В такова помещение, ако температурите паднат за кратко време от 0 до минус 3ºС за лимона, от 0 до минус 6ºС – за портокала и от 0 до минус 10ºС – за мандарината и цитрона, те почти не оказват вредно влияние. Понасянето на тези ниски температури зависи от състоянието на растенията.

Светлината през зимния период също има голямо значение. В студените стаи и изби тя трябва да бъде разсеяна. При студените условия на отглеждане растенията могат да понесат и пълно затъмняване от 2 до 4 месеца. Тогава за нормалното им развитие при пълно затъмняване е необходимо да се поддържа температурата около 6ºС. Установено е, че в такива случаи обилната светлина оказва вредно влияние.

Грижите за растенията през зимно-пролетния период са също специфични и важни. Те се изразяват в изкуственото опрашване на цветовете, редовно поливане и оросяване, съобразено с изменящите се условия на отглеждане и привикването на растенията към условията на открито.

Декември често съвпада с периода на плододаване на някои цитрусови култури, други ще дават плод през март-април. Трябва да имате предвид, че лимоните се берат, когато плодовете имат светлозелен цвят, с лек жълт оттенък и напречен диаметър, не по-малък от 4,2 см. Когато те са пожълтели на дървото, загубват аромата си и вкусът им става по-груб при съхраняване. При пълно пожълтяване на кората се берат плодовете от портокалите, а мандарините – при леко пожълтяване на кората със зеленикав оттенък. Мандариновите сортове узряват най-рано, след тях се берат лимоните, портокалите, грейпфрутите и др.

Грижи за лимоните през зимните дни
11339
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Полезни съвети
Как да прогоним махмурлука с подръчни средства
Заради множество партиди с превишени нива на остатъци от пестициди
ЕС увеличава двойно проверките при внос на лимони от Турция
Осветеността на лимона е ключов фактор за плододаването
Подгответе лимона за зимата
Особено при кризата с коронавируса
Потърсете най-витаминозните плодове за този период от годината
Как да си засадим лимон и успешно да се грижим за него
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини