Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
14.01.2019 г.

Зимното пръскане е първата стъпка към здрави дръвчета

Практика
Зимното пръскане е първата стъпка към здрави дръвчета

sinor

Всички овощни култури – семкови и костилкови се нападат от голям брой болести и неприятели. Зимният период се характеризира с това, че тези култури се намират в стадий на покой, при който жизнените сокове намаляват значително или изцяло спират движението си. Болестите и неприятелите, които ги нападат и се хранят с тях, се намират в стадий на презимуване.

Защо борбата в този период е важна?

Задължителна е, защото е насочена главно към презимуващите форми и е гарант за намаляване на заразите и вредителите. През този период на зимен сън дърветата и храстите са се освободили от листната си маса, която е убежище за повечето вредители и болествотворни организми. Така те стават по уязвими и борбата с тях става по-ефикасна. Това обуславя необходимостта от комплексни растителнозащитни мерки в този период и зимното пръскане е част от тях. Резултатите от това пръскане ще донесат максимална полза, ако е направено пръскането с карбамид по време на листопада, извършена е санитарна резитба за отстраняване на заразените леторасти и клони, изнесени са всички отпадъци. Болните и мумифицирани плодове също са отстранени.

През февруари, когато температурите започнат да се повишават, постепенно напускат убежищата си зимуващите форми на насекомите и акарите. Това е и моментът, в който те са най-уязвими към пестицидите. Най-важни от тях са калифорнийската и сливовата щитоносна въшка, кръгломиниращият молец, бълхите, листните въшки, листозавивачките розена, които зимуват като яйце, листогризещи гъсеници, овощните акари и др.

От болестите, срещу които е насочено зимното пръскане, а следователно имат и сериозно стопанско значение, са огненият пригор по семковите видове, къдравостта по прасковата, сачмянката по костилковите, кафявото гниене, бактериалното изсъхване и др.

Времето за зимното пръскане е лесно за определяне – важно е дърветата да са все още в покой, но сериозните студове да са преминали, а температурите положителни. Този период за различните региони на страната е различен и обикновено настъпва от средата на февруари до средата на март, но преди набъбване на пъпките. За да бъде максимално ефективно пръскането, то трябва да се провежда възможно най-близо до момента на разпукване на пъпките. Пръскането се осъществява в слънчеви и безветрени дни. Обикновено се правят две пръскания – едното срещу болести, а другото срещу неприятели, но понякога се правят комбинирано.

Средства за зимно пръскане

Зимното пръскане се провежда с по-висока разходна норма на работния разтвор и на едри капки, за да могат да се облеят добре дърветата.

Най-старите и широко използвани средства срещу болести са бордолезовият разтвор в концентрация 1,5-2% и множество сапунени разтвори на базата на калиева сол. Използват се и други медсъдържащи средства, като ШАМПИОН ВП – 0,3% и ФУНГУРАН ОН – 0,15%.

Нови,  все по-широко използвани и ефикасни средства срещу къдравост, огнен пригор и сачмянка са ТИРАМ 80 ВГ – 0,3%, БОРДО МИКС 20 ВП, КОСАЙД 2000 ВГ, СКОР 250 ЕК, КАПТАН 80 ВГ.

Срещу ранното кафяво гниене се използва още и ВИТРА 50 ВП.

МЕРПАН 80, МАНФИЛ 75, САНКОЦЕБ 80 и СИЛИТ 40 се прилагат срещу струпясване.

Срещу неприятелите се използват най-често парафинови масла – акарзин, който действа на принципа на задушаване.

Други препарати, които се използват срещу вредители като въшки, крушова бълха, листогризещи гъсеници и др. са СУМИ АЛФА 5 ЕК – 0,03%, ДЕЦИС 0,03%, а срещу калифорнийска щитоносна въшка и овощен акар се използва ПАРА ЗОМЕР.

Пазарът предлага нови ефикасни средства, но най-добри резултати осигуряват навременните растителнозащитни мерки.

Зимното пръскане е първата стъпка към здрави дръвчета
55716
 

Последни материали
Виж
Изненадваща оставка на Кирил Вътев
С иззграждане на съоръжения за съхранение на зеленчука за 8 милиона евро
Румънски кооператив ще намаляват зависимостта от вноса на кромид
Необичайно ранното цъфтене заради горещото време ги завари още слаби
Украинските градинари се оплакват от липсата на пчели
Увеличеното производство на биодизел подкрепя цените на рапичното семе в Европа
ДФЗ обяви три свободни позиции за „Старши експерт“
Зарибиха Пазарджишки язовир с шарани
Свързани материали
Виж
Практично
Предзимно се сеят студоустойчиви сортове моркови
Важни правила за предзимен посев на зеленчуци
Използвайте студоустойчиви сортове зеленчуци
Предзимното засяване дава по-добро качество
Преди зимата
Срокове и правила при засаждането на лук
Предзимното засяване на зеленчуци дава по-добри резултати
Доц. д-р А. Стоев
Зимно пръскане в овощните градини
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини