В момента на северноамериканския пазар няма нито един сорт картофи, който да е устойчив на жеги през вегетационния период, сочи ново изследване, представено от канадското издателството Canadian Science Publishing и цитирано от местното електронно издание CBC.
Изследователите отглеждали половината от проучваните сортове при дневни температури от 35 градуса по Целзий и нощни от 28 градуса, докато за контролната група те били между 18 и 22 градуса – близки до климатичните условия, в които се отглежда в Южна Америка, особено в Андите. Професорът от университета в Ню Брънзуик в Канада Ом Раджора, който е сред авторите на изследването, уточни, че тестовете са извършени върху 55 сорта, включително „Бърбанк” – най-популярният и доказал се с годините сорт в САЩ.
Нито един от проучваните сортове не се справил добре в условията на повишени температури – растенията израствали по-високи, но за сметка на много по-малкия брой формирани грудки. „Като цяло растенията увеличиха съдържанието на хлорофил, но реколтата от картофи намаля с 93%”, обяви Раджора. Дори при най-ефективните сортове спадът в добивите достигнал 70%, а растенията от сорта „Бърбанк” формирали само по една грудка.
„Ние вече сме виждали на живо същите условия, които пресъздадохме в лабораторния експеримент. В провинция Онтарио например при температури 34-35 градуса през вегетационния сезон производството на каргофи намаля забележимо”, коментира професорът. Той не вярва, че който и да било от проучените сортове ще се окаже жизнеспособен за устойчиво производство при горещини.
Проблемът е сериозен на фона на затоплянето в световен мащаб и канадските учени призовават за селектирането на нови сортове, които ще могат да се приспособят по-добре към евентуалното повишаване на температурите, запазвайки същевременно характеристики като високи добиви, бързо узряване и устойчивост на резки температурни колебания, за да има смисъл от отглеждането на картофи в страната.