Начало » Важно за фермера » Земеделска техника
28.12.2018 г.

Компромисът, приет от фермерите по наредбата за горивата

Нормативни промени
Компромисът, приет от фермерите по наредбата за горивата

sinor

В последния работен ден преди Коледа на 21 декември т.г. министерството на икономиката пусна за обсъждане проекта за наредба за горивата, който натоварва земеделските производители с още една регистрация и по който браншовите организации имат право да дадат мнения и становища до 4 януари 2019 г. Времето за реакция е само 5 работни дни, което е определено от засегнатия бизнес като странно кратко, но по всичко изглежда, че този път фермерите няма да протестират, допускайки голям компромис с новите задължения, които им налага тази наредба.

Става въпрос за наредбата за реда и условията за водене на регистър на лицата, осъществяващи икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, чиято цел е да се предотврати нелегалната търговия с горива.

„Повечето колеги приемат компромисния вариант, постигнат при обсъждането на проекта в началото на декември, въпреки че според тази наредба цялата земеделска общност трябва да премине през още една административна тежест – свързана с регистрацията на горивните си резервоари“, коментира за Синор.БГ Костадин Костадинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите. Добрата новина е, че е прието предложението на юристите от министерството на земеделието, според което с наредбата се въвежда специален регистър на земеделските производители, ползващи горива и в него те ще се впишат еднократно, без да имат задължение да се отчитат постоянно пред държавната администрация.

„Всеки поотделно обаче ще трябва сам да води отчет за изразходваните от него горива, но това не е проблем, защото сме го правили и досега заради отчетността си пред Агенция „Митници“ и пред министерството на земеделието“, поясни Костадинов.

Според новата наредба при първоначалната си регистрация фермерът трябва да представи документ за ползвания недвижим имот - собствен, нает или ползван на друго правно основание от заявителя – земеделски стопанин (документ за собственост/договор за наем/друг договор за учредяване на право на ползване), в който са разположени съдовете и/или резервоарите за съхранение на продукти от нефтен произход. Трябва да представи още копие на схема или ситуационна скица на поземлените имоти, обектите и съоръженията, от които ще се извършва зареждането на горивата, декларация за местоположението на поземлените имоти (с точна идентификация на поземления имот), обектите и съоръженията, от които ще се извършва дейносттаq с посочване на точните GPS координати на обектите и съоръженията.

Председателят на НАЗ обясни, че Министерството на икономиката тепърва трябва да насрочи обществена поръчка за избор на фирма, която да изработи софтуера на бъдещия регистър, затова и има доста неясноти с първоначалната регистрация. За разлика от министерството на земеделието, което има служби в цялата страна, чрез които стопаните биха могли лесно да направят първоначалните си регистрации, то икономическото министерство няма подобни структури.

Да се надяваме, че до окончателното приемане на наредбата този проблем ще се уреди, тъй като ще бъде изключително трудно за всичките регистрирани земеделски стопани, които са десетки хиляди, да направят регистрациите си по тази наредба в София, където е Министерството на икономиката, коментира още Костадин Костадинов.

По отношение на останалите задължения, свързани с личния регистър за ползваните горива, които всеки фермер ще води сам в стопанството си, там не се очакват проблеми, защото те и в момента го правят, повтори още зърнопроизводителят.

Според новата наредба в специалния регистър на земеделските стопани се вписват освен наименованието и правната форма на юридическото или името на физическото лице, също единен граждански номер, съответно личен номер на чужденец или друг чуждестранен личен номер, номер и дата на удостоверението за регистрация, идентификационни данни на обекта, за който се води регистъра.

В личния си регистър земеделският стопанин вписва количеството гориво, което купува и внася в резервоарите си с датата на зареждане и от коя бензиностанция, количеството на горивото, с какъв транспорт е превозено горивото. При всяко наливане на гориво в трактор или комбайн той представя данни от средствата за измерване, монтирани на съдовете и/или резервоарите за съхранение на продукти от нефтен произход, за изведените (заредени) от тях количества. В регистъра се вписват датата на зареждане, количеството гориво и данни за регистрацията на земеделската техника, която е заредена.

За зареждане на земеделска техника извън обекта на земеделския стопанин задължението е той да впише регистрационния номер и вида на техниката за превоз на горивото до местоназначението (населеното място и/или места в землището), а също и дали комбайнът и тракторът са собствени или са наети.

Трябва да се отрази още датата на зареждане на превозното средство, количеството на зареденото гориво, местоназначение населеното място и/или места в землището), до които се транспортира, вида и регистрационния номер на всяка единица земеделска техника.

Всяко движение на транспортно средство, предназначено за зареждане на земеделска техника извън обекта на земеделския стопанин с гориво, задължително се съпровожда с разпечатка – копие, препис или др. от специалния регистър за съответния транспортен курс, гласи проектонаредбата.

Компромисът, приет от фермерите по наредбата за горивата
18858
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
Обсъждани Промени в Наредба № 6
Разширяват се зоните за интервенцията „Плащания за земеделски земи в зони от Натура 2000”
Промени в наредбата за агроекология бяха обсъдени в МЗХ
Обнародвани са изменения в наредбата за пасищно отглеждане на свине от Източнобалканската порода и нейните кръстоски
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини