Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
30.11.2018 г.

Не всяка едногодишна клонка е подходяща за калем

Не всяка едногодишна клонка е подходяща за калем

Калемите за зимно-пролетното присаждане може да се вземат от  края на листопада, та чак до началото на сокодвижението. Най-уместно е да се вземат след листопада преди настъпването на големите студове. Не са подходящи студените януарски дни и то не само защото са неприятни за работа на открито, но и защото в мразовито време резитба не се прави. От друга страна затоплянето в края на зимата понякога идва по-рано, сокодвижението започва и моментът може да бъде изпуснат. И още нещо, което никак не е за подценяване: смята се, че в не особено дългия период след листопада калемите са най-добре запасени с хранителни вещества. А те оказват съществено влияние върху прихващането. Така че решили ли сте, не се колебайте.

За калеми служат едногодишни клонки. Вземат се от възрастни дървета, встъпили в плодододаване, така че всякакви съмнения в сортовите качества да отпаднат. Не всяка едногодишна клонка заслужава внимание. Тя трябва да е добре развита, с ясно обособени силни растежни (листни) пъпки, запасена с хранителни вещества. Такива клонки могат да се намерят предимно в най-добре огряваната страна на короната. Лакомците не са подходящи за калеми. Израснали от спящи пъпки (много често при по-силна резитба), те правят впечатление на силни клонки, но са по-слабо запасени с хранителни вещества, пъпките им са незадоволително оформени, което е и вероятната причина да се събуждат по-късно през пролетта. Отрязаните за калеми клонки с свързват в снопчета и без отлагане им се прикрепя етикет (приготвен най-добре от дървена дъсчица и написан с черен молив), който, ако не друго, съдържа названието на сорта, а добре е да има дата, както и някои други данни, които може да се окажат полезни.

Много подходящ начин за съхранение на калемите е засипването им с леко влажен пясък. За целта се изкопава недълбок трап, в който снопчетата се нареждат изправени. За да не бъдат повредени от полски мишки, добре е трапчето да се облицова с ситна метална мрежа, която да покрие калемите и отгоре. Върху трапчето се оформя купчинка от изкопаната пръст. Мястото на такова хранилище е северната страна на някоя постройка. Там опасността от преждевременно затопляне е по-малка, а допълнителното натрупване на сняг, покрит със слама, сено или друг подобен материал ще е още по-добра гаранция.

Присаждане на спяща пъпка!

Не всяка едногодишна клонка е подходяща за калем
11569
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Кога и как да събираме и съхраняваме калемите за присаждане
Правила на зимното присаждане
Умеете ли да присаждате калеми?
За калеми избирайте клончета от южната страна на дървото
Събрахте ли калеми
Време е за присаждане
Важно за фермера
Защо е важно калемите да се събират през януари
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини