Начало » Важно за фермера » Животновъдство
25.11.2018 г.

ЕС спира стартерен фураж за прасета с рибофлавин

От 11 ноември 2018 г. фуражната добавка витамин В2 произведен чрез ферментация с генетично модифицирания щам на Bacillus subtilis KCCM 10445 се спира
ЕС спира стартерен фураж за прасета с рибофлавин

Българската агенция по безопасност на храните извърши проверка и наложи забрана на доставен у нас фураж, в който е вложена неразрешената форма на витамин В2. Чрез Системата за бързо предупреждение за храни и фуражи (RASFF) на 2 октомври 2018 г. Белгия разпространи информация за установено наличие на ДНК на неразрешния генетично модифицирания щам на Bacillus subtilis, който е използван при производството на витамин В2 (80%). Засегнатият витамин В2 е с произход Китай.

На 20 септември 2018 г. в Официалния вестник на Европейския съюз е публикуван Регламент (ЕС) 2018/1254 относно отказ да се предостави разрешение за употреба на рибофлавин (80%), произвеждан чрез ферментация с генетично модифицирания щам на Bacillus subtilis KCCM 10445, като фуражна добавка, принадлежаща към функционалната група „витамини, провитамини и химически добре дифинирани вещества, които имат подобен ефект“. Отказът е на основание на извършена нова оценка на риска от Европейския орган по безопасност на храните на вече съществуващия продукт рибофлавин (80%), произвеждан чрез ферментация с генетично модифицирания щам на Bacillus subtilis KCCM 10445 поради изтичащия 10 годишен срок за разрешението му. Регламентът е гласуван с единодушие от всички държави членки.

В конкретния случай се прилагат разпоредбите на посочения Регламент по отношение на изтеглянето от пазара на наличните количества Витамин В2, витаминните премикси, в които е вложен и комбинираните фуражи като са посочени съответни срокове. Считано от 11 ноември 2018 г. фуражната добавка витамин В2 (80%), произведен чрез ферментация с генетично модифицирания щам на Bacillus subtilis KCCM 10445 е изтеглен от пазара. За генетично модифицирания щам на Bacillus subtilis KCCM 10445 се прилагат разпоредбите на Регламент (ЕО) № 1829/2003 за генетично модифицираните храни и фуражи.

На 22 ноември 2018 г. (следобед) чрез Системата за бързо предупреждение за храни и фуражи (RASFF) към Европейската комисия се получи информация, че в България е доставен фураж от доставчик в Германия – допълващ минерален фураж, в който е вложен от засегнатия в нотификацията неразрешена форма на витамин В2, произведен чрез ферментация с неразрешения генетично модифицирания щам на Bacillus subtilis. От същия доставчик фуражи са разпространени до още четири държави членки на ЕС и една държава член на Споразумението на Европейското икономическо пространство.

Българска агенция по безопасност на храните предприе незабавни действия. При извършената проверка в склада на българския оператор е установено наличие на 875 кг допълващ минерален фураж. Наложена е забрана на установеното количество от Агенцията.

Допълващият минерален фураж е доставен на 16 юли 2018 г. в количество 3 000 кг. В периода от 16.07. до 16.11. 2018 г., 2 125 кг. от засегнатата партида са доставени до 5 български производителя, които вече са уведомени да преустановят употребата на допълващия минерален фураж за прасета стартер.

ЕС спира стартерен фураж за прасета с рибофлавин
7531
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Цените на фуражите се стабилизират, няма и очаквания за значителни колебания
Ръстът в производството на сурово мляко в световен мащаб се забавя
Учени призовават за увеличаване на използването на хранителните остатъци като храна за животни
Сектора генерира над 400 млрд. долара годишен търговски оборот
ФАО открива Глобален форум за фуражите
Спасени са общо 5 къщи и 50 декара посеви
Пожари унищожиха 50 бали фураж и селскостопанска постройка в Силистренско
Огънят се прехвърлил от неизправен камион в селскостопанска постройка
Пожар изпепели 4500 бали фураж във Великотърновско
На фона на съсипаното птицевъдство от птичия грип
Спадът в производството на фуражи във Франция достигна почти милион тона
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини