Начало » Важно за фермера » Животновъдство
18.10.2018 г.

При нарушения рибарските организации могат да бъдат закрити от министъра на земеделието

Ново законодателство
При нарушения рибарските организации могат да бъдат закрити от министъра на земеделието

sinor

Със заповед на министъра на земеделието признаването на организации на производителите на продукти от риболов, на продукти от аквакултури или на асоциации на организации на производителите ще бъде оттеглено, ако се докажат съществени неизпълнения на одобрения план за производство и предлагане на пазара на рибни продукти, както е разписано в критериите, установени със съответната наредба. Това са решили депутатите от комисията по земеделието и храните в парламента при вчерашното си заседание, на което са приети на второ четене промените в Закона за рибарството и аквакултурите.

По всичко изглежда, че проблемите с контрола върху предлагането на риба по пазарите е доста затруднен, след като се стига до подобни законови изменения.

Депутатите са подкрепили и нова редакция в параграф 3, който придобива следния вид -„министърът на земеделието, храните и горите определя с наредба условията и реда за признаване на организации на производителите на продукти от риболов и/или продукти от аквакултури, асоциации на организации на производителите и междубраншови организации в сектора на рибарството, определя и реда за осъществяване на контрол върху дейността на признатите организации и асоциации, условията и реда за одобрение на плановете за производство и предлагане на пазара и реда за осъществяване на контрол върху тяхното изпълнение“. Министерството на земеделието, храните и горите и Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури публикуват на интернет страниците си актуални списъци на организациите и асоциациите, признати по реда на членове от наредбата.

Промени има и в азпределението на квотите: „Индивидуалните квоти в рамките на определен общ допустим улов и/или квота се разпределят чрез организации, признати по реда на чл. 10 или 10в. Индивидуалните квоти за риболовни кораби, чиито собственици или ползватели не членуват в признати по реда на чл. 10 или 10в организации, да се разпределят от ИАРА“.

Преходните и заключителни разпоредби на законопроекта, подкрепени от Комисията по земеделие гласят, че „браншовите организации, които към датата на влизането в сила на този закон имат влезли в сила заповеди за признаване по реда на чл. 10в, могат да разпределят индивидуални квоти по реда на чл. 30 в срок до шест месеца от влизането в сила на този закон. Министърът на земеделието, храните и горите издава наредбата по чл. 10г, ал. 1 в тримесечен срок от влизането в сила на този закон. Законът влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник“.“

По този вариант на законопроекта е постигнато съгласие с браншовите организации, посочи председатеят на земеделската комисия Десислва Танева.

При нарушения рибарските организации могат да бъдат закрити от министъра на земеделието
11318
 

Последни материали
Виж
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
През сезона изоставането в доставките от Украйна за чужбина е с над 80 на сто
Износът на слънчоглед от Украйна за България скочи близо 4 пъти през март
Цената се повиши с 1 долар спрямо тръжната процедура преди седмица
Йордания купи планирания ечемик и пак отмени търга за хлебна пшеница
Важно за фермерите!
EК одобри 16 млн. лв. българска държавна помощ за напояване през 2024 г.
Интересни сравнения в производството на пресни и оранжерийни зеленчуци
Доматите в оранжерии упорито изместват полското производство
Вирусът на птичи грип се е адаптирал към бозайници
САЩ въвежда извънредни мерки за ограничаване на птичия грип по говедата
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини